Europarlament súhlasil s úpravou pôžičky vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu

ta3 TASR
14.12.2022 16:28

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu v Štrasburgu súhlasili s upraveným nariadením, ktoré umožní presunúť balík podpory vo výške 18 miliárd eur Ukrajine potom, ako Maďarsko po dohode medzi členskými štátmi EÚ prestalo vetovať pôvodný návrh Európskej komisie.

Vymenili si úlohy. Občania predstavili návrhy poslancom Európskeho parlamentu
TASR/AP

Parlament prostredníctvom tzv. naliehavého postupu prijal zmenu nariadenia o makrofinančnej pomoci plus, ktorú navrhla Rada EÚ a ktorá umožňuje 26 členským štátom konať a zaručiť sa za úver ako alternatívu k rozpočtu EÚ.

Cieľom finančnej pomoci je pomôcť Kyjevu udržať makroekonomickú stabilitu a obnoviť infraštruktúru na Ukrajine, ktorá je pod neustálym útokom zo strany Ruska. Europoslanci na plenárnom zasadnutí v novembri odobrili sumu 18 miliárd eur pre Ukrajinu, ktorá pokryje približne polovicu z odhadovaných nákladov Ukrajiny v roku 2023. Táto suma pôjde na základné verejné služby - na prevádzkovanie nemocníc, škôl a poskytovanie bývania pre premiestnených ľudí, makroekonomickú stabilitu a obnovu kritickej infraštruktúry.

Úver, ktorý EÚ na tento účel získa z finančných trhov, bude vyplatený v štvrťročných splátkach a pre Ukrajinu predstavuje plnenie konkrétnych podmienok v oblasti boja proti korupcii, reforme súdnictva, dodržiavania zásad právneho štátu, dobrej správy vecí verejných a modernizácii inštitúcií. Plnenie podmienok zhodnotí eurokomisia pred vyplatením každej jednej splátky.

Hoci EP schválil pôžičku na poskytnutie krátkodobej finančnej úľavy Ukrajine ešte 24. novembra, členské štáty (Rada EÚ) začiatkom decembra nenašli jednomyseľnú podporu pre oba prvky pôvodného návrhu. S cieľom uľahčiť vyplácanie úveru už v januári 2023 Rada EÚ 10. decembra predložila zmenenú verziu balíka, s ktorou Maďarsko súhlasilo a ktorý europarlament schválil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok