Maďarsko chce ochrániť členov ruskej vlády pred sankciami EÚ, píše nemecká tlačová agentúra

TA3 ČTK
13.12.2022 21:25

Maďarsko sa snaží ochrániť členov ruskej vlády pred sankciami Európskej únie, píše v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaného vysoko postaveného diplomata EÚ. Vláda Viktora Orbána požaduje, aby z chystaného deviateho sankčného balíka vypadli tri mená, medzi nimi ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov. Ostatné krajiny dvadsaťsedmičky pritom oslabenie sankcií nechcú.

ROZHOVOR: Sekerák
TASR/Jaroslav Novák

Zástupcovia krajín EÚ o deviatom balíku sankcií proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu rokujú asi týždeň. Európska komisia navrhuje nové opatrenia proti ruským bankám a ďalšie obmedzenia v obchode. 

Na sankčný zoznam má pribudnúť skoro 200 ďalších osôb a subjektov. Ich majetok potom musí byť v EÚ zmrazený a ľudí zo sankčného zoznamu nesmú jazdiť na území EÚ. Zhodu na deviatom sankčnom balíku sa v stredu budú znovu snažiť veľvyslanci členských krajín pri EÚ.

DPA pripomína, že Orbán v uplynulých mesiacoch už niekoľkokrát prekazil plány ohľadom opatrení voči Rusku. Dvadsaťsedmička musela napríklad upustiť od plánovaných sankcií proti ruskému patriarchovi Kirillovi a od celkového embarga na dovoz ruskej ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok