Ktorý miliardár vlastní väčšinu poľnohospodárskej pôdy v USA? Nie, Bill Gates to nie je

ta3/dp, Benzinga
26.12.2022 00:00

V máji 2022 sa objavili tvrdenia, že spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Corp Bill Gates vlastní väčšinu americkej poľnohospodárskej pôdy. Nie je to pravda. Gates vlastní takmer 1100 kilometrov štvorcových poľnohospodárskej pôdy, celková rozloha v USA je 3,6 milióna kilometrov štvorcových. Iný miliardár súkromne vlastní takmer 9-tisíc kilometrov štvorcových, čo z neho robí najväčšieho vlastníka pôdy v USA.

Ktorý miliardár vlastní väčšinu poľnohospodárskej pôdy v USA? Nie, Bill Gates to nie je
ČTK

John Malone, bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Tele-Communications Inc., ktorú spoločnosť AT&T Inc. kúpila za viac ako 50 miliárd dolárov (takmer 47 miliárd eur) v roku 1999, má rôzne farmárske a realitné podniky, predovšetkým v Maine, Novom Mexiku, Colorade a Wyomingu. Píše portál Benzinga. 

Malone je mediálny veterán

Jeho majetok sa odhaduje na 9,6 miliardy dolárov. Malone, mediálny veterán, povedal, že pôdu kupuje, pretože "ju už nevyrábajú". Vlastní aj tri hotely v írskom Dubline a štvrtý v Limericku. Súčasný predseda predstavenstva Liberty Media Corp sa rozhodol vložiť svoje miliardy z bohatstva do pôdy po tom, čo strávil leto prácou na rodinnej farme v Pensylvánii.

Bell Ranch v Novom Mexiku, rovina s rozlohou 1174 kilometrov štvorcových posiata horami, skalnými kaňonmi, lúkami a charakteristickou horou v tvare zvona, bola jednou z jeho prvých významných akvizícií.

Okrem toho je floridská Bridlewood Farms pozoruhodným aktívom. Teraz má titul najväčšieho prenajímateľa v USA, čím prekonal Teda Turnera s celkovým počtom 8900 kilometrov štvorcových úrodnej pôdy, majetku na ranči a lesov.

Zabezpečenie proti inflácii

Malone v rozhovore pre CNBC poznamenal, že ochrana bola jeho primárnou motiváciou na kúpu pôdy a má v úmysle kúpiť viac. Povedal, že jeho nehnuteľnosti slúžia ako spoľahlivý zdroj príjmu a pevné zabezpečenie proti inflácii. 

"Zachovanie pôdy je dôležité," povedal miliardár. "Bol to vírus, ktorý som dostal od Teda Turnera." Ako Malone pokračoval, "lesnícka časť na severovýchode je celkom dobrý biznis s veľmi nízkou návratnosťou kapitálu, ale veľmi stabilná a využiteľná." Domieva sa, že z dlhodobého hľadiska poskytne dobrú ochranu pred infláciou. "To je v podstate motivácia. Zdalo sa mi to len ako dobrá vec."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok