ANKETA: Na vianočné darčeky míňame stovky až tisíce eur. Koľko na ne utratíte vy?

ta3/NF
20.12.2022 00:00

Vianoce sa pokladajú za najkrajšie sviatky v roku. Mal by to byť čas pokoja, pochopenia, súdržnosti a lásky. Paradoxne, mnoho ľudí ich vníma cez materiálnu stránku a spája si ich so stresom a nepohodou. Vianočný ošiaľ nás núti míňať veľké čiastky peňazí na darčeky. Vyjdú nás v priemere 300 eur. Web ta3 uskutočnil prieskum, kde sa pýtal respondentov, koľko financií si odložili bokom pre sviatočné výdavky a či by boli ochotní požičať si na ne.

ANKETA: Na vianočné darčeky míňame stovky až tisíce eur. Koľko na ne utratíte vy?
NF

Obchodný manažér Tomáš, 29 rokov

Tomáš, ktorý pôsobí ako manažér siete obchodov, uviedol, že najviac financií v predvianočnom období míňa na veci do domácnosti a potraviny. Myslí si, že cena darčekov je oproti cenám potravín zanedbateľná. "Čo sa darčekov týka, väčšinou kupujem praktické veci, ktoré sa zídu v kuchyni či všeobecne v domácnosti a hračky pre svojich synovcov," povedal. Na darčeky by si taktiež nepožičiaval peniaze. Myslí si, že treba rozumne zvážiť svoju finančnú situáciu a nakupovať veci, ktoré si môžeme dovoliť.

Študent Michal, 22 rokov

Študenti sú často odkázaní na financie z rozpočtu rodičov alebo brigád. Michal vie o tom svoje, pretože svoju finančnú situáciu zhodnotil ako "nie veľmi ružovú". Samozrejme, aj on chce potešiť svojich blízkych a nejaké peniaze si dal bokom na darčeky. "Kúpil som darčeky, ktoré si ľudia priali, pravdaže, s ohľadom na moju finančnú situáciu," uviedol. Prekvapivé však je, že Michal by neváhal požičať si financie na darčeky. "Záležalo by, od koho by boli požičané peniaze. Od rodiny či priateľov možno áno, ale len malú sumu," skonštatoval študent vysokej školy.

Pracovníčka v službách Martina, 30 rokov

Martina, ktorá pracuje v službách si myslí, že ľudia by určite nemali zvažovať takýto typ pôžičky. "Napokon, je to o tom, že si na danú osobu spomeniete a nie o hodnote darčeka," uviedla.

Sociálna pracovníčka Jaroslava, 33 rokov

"Vyčlenila som si približne 100 eur, ale už som prekročila tento limit. Určite by som si na vianočné darčeky nepožičiavala. Vianoce nie sú o nich, ale o spoločne strávenom čase s rodinou a blízkymi," povedala Jaroslava, ktorá opatruje seniorov v Rakúsku.

Zdravotníčka Lucia, 26 rokov

Zdravotná sestra Lucia si vyčlenila na darčeky 150 eur. "Kúpila som kozmetiku aj nejaké doplnky do kuchyne," povedala. Uviedla, že vždy si rozumne rozdelí financie a vychádza z čiastky, ktorú má práve na účte.

Kníhkupkyňa Dominika, 31 rokov

Mnohí z nás si pod vianočným stromčekom, rok čo rok, nájdu aj knižku či darčekovú poukážku na doplnenie osobnej knižnice. Dominika pracuje pre jednu z najväčších sietí kníkupectiev na Slovensku a dennodenne pomáha zákazníkom nájsť tú pravú knihu. Skonštatovala, že v súčasnom predsviatočnom období majú "návaly" a ľudia sa neboja minúť nemalé sumy. "Aj napriek tomu, že ceny išli hore, ľudia knihy radi kupujú a tento rok sú všetci zákazníci veľmi príjemní," uviedla.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok