ANKETA: Na vianočné darčeky míňame stovky až tisíce eur. Koľko na ne utratíte vy?

ta3/NF
20.12.2022 00:00

Vianoce sa pokladajú za najkrajšie sviatky v roku. Mal by to byť čas pokoja, pochopenia, súdržnosti a lásky. Paradoxne, mnoho ľudí ich vníma cez materiálnu stránku a spája si ich so stresom a nepohodou. Vianočný ošiaľ nás núti míňať veľké čiastky peňazí na darčeky. Vyjdú nás v priemere 300 eur. Web ta3 uskutočnil prieskum, kde sa pýtal respondentov, koľko financií si odložili bokom pre sviatočné výdavky a či by boli ochotní požičať si na ne.

ANKETA: Na vianočné darčeky míňame stovky až tisíce eur. Koľko na ne utratíte vy?
NF

Vianočné sviatky sú drahou záležitosťou. Všetci chceme mať bohatú štedrú večeru, kedy sa stoly prehýbajú pod všelijakými dobrotami. Sme ochotní dať peniaze na výzdobu a prajeme si nájsť niečo pod vianočným stromčekom. Tohtoročné sviatky nám však sťažuje enormne vysoká inflácia, ktorá nás núti uťahovať si opasky a šetriť, kde sa dá.

Podľa prieskumu pracovného portálu Kariéra.sk, ktorého sa zúčastnilo viac ako 6 100 respondentov, 30 % opýtaných uviedlo, že na vianočné darčeky plánuje minúť sumu do 300 eur. Slováci veľmi pociťujú v obchodoch extrémne zdražovanie, preto nie je prekvapením, že 21 % respondentov si na darčeky odložilo sumu 100 eur. Sedemnásť percent ľudí, ktorí sa zúčastnili prieskumu, zvažujú utratiť len 50 eur.

Na druhej strane, niektorí opýtaní uviedli, že si cez sviatky radi doprajú, a preto sa neboja minúť aj väčší obnos peňazí. Presne 15 % opýtaných plánuje na darčeky minúť do 500 eur a 7 % respondentov zvažuje minúť až dvojnásobok tejto sumy, 1000 eur. Ešte väčšiu sumu, približne 2 000 eur, chcú minúť 2 % respondentov a takmer 7 % opýtaných si dopraje darčeky v hodnote až do 5 000 eur.

Anketa

Na maximálnu finančnú čiastku, ktorú sa chystajú minúť na vianočné darčeky, ale aj to, či by si peniaze na darčeky požičali, sme sa pýtali respondentov v ankete ta3. 

Produktová manažérka Zuzana, 38 rokov 

Zuzana sa chystá najviac minúť na darčeky a určitá čiastka pôjde aj na rodinnú lyžovačku. "Na darčeky som si vyčlenila približne 300 eur. Väčšinou kupujem oblečenie, elektroniku a hračky," uviedla. Na otázku, či by si na ne požičala, odpovedala rázne nie.

Farmaceutka Alžbeta, 50 rokov

Alžbeta, ktorá pracuje v lekárni, povedala, že tento rok jej to finančne vychádza veľmi "natesno" a veľká čiastka z platu ide na potraviny. Taktiež si na darčeky vyčlenila budget 300 eur. "Kupujem praktické, potrebné darčeky, ale aj pre potešenie," uviedla. Na darčeky by si peniaze nepožičala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok