Lídri EÚ a juhovýchodnej Ázie budú rokovať o obchode, Rusku aj Číne

ta3 čtk
14.12.2022 13:47

O možnom posilnení ekonomických väzieb a ďalšej spolupráce v čase pokračujúceho posilňovania vplyvu Číny budú v stredu rokovať lídri krajín Európskej únie a juhovýchodnej Ázie. Na prvom spoločnom summite sa budú baviť nielen o možnostiach obchodu a investícií, ale aj o spoločnej podpore otvorených medzinárodných vzťahov a právneho poriadku s ohľadom na hrozbu predstavovanú Ruskom.

Lídri EÚ a juhovýchodnej Ázie budú rokovať o obchode, Rusku aj Číne
TASR/AP

Dva bloky organizujú spoločný summit prvýkrát od svojho vzniku, pričom vrcholná schôdzka má pripomenúť 45 rokov spolupráce a vytýčiť jej smerovanie do budúcnosti. ASEAN, ktorého členmi sú Indonézia, Filipíny, Vietnam, Barma, Thajsko, Laos, Kambodža, Malajzia, Singapur a Brunej, je pre EÚ po Spojených štátoch a Číne tretím najvýznamnejším obchodným partnerom. 

"ASEAN je významným partnerom pre Európsku úniu aj pre Českú republiku a je aj pre nás, priamo pre ČR, naozaj žiaduce, aby sme podporovali a upevňovali vzťahy s touto oblasťou," povedal pred začiatkom summitu český premiér Petr Fiala. Predseda českej vlády by mal za EÚ v stredu podpísať nové dohody o "združovaní a spolupráci" s Thajskom a Malajziou. S premiérom Thajska Prajutchom Čan-Očom rokoval už popoludní o znovuobnovení priameho leteckého spojenia, ku ktorému sú obe strany podľa Fialy "veľmi blízko".

Európska komisia sa chystá na summite predstaviť balík investícií do krajín ASEAN v rozsahu desiatich miliárd eur  počas nasledujúcich piatich rokov. Prostriedky, z ktorých môže byť financovaná stavba elektrární alebo čističiek odpadových vôd, sú súčasťou plánu, ktorým sa EÚ snaží konkurovať Číne a jej masívnym investíciám do zahraničnej infraštruktúry. Súperenie EÚ s Čínou je jedným z hlavných motívov dnešného stretnutia, spoločne so snahou nájsť jednotný postoj voči Rusku vo svetle jeho vojny proti Ukrajine. Niektoré krajiny ASEAN však kroky Moskvy na rozdiel od EÚ neodsudzujú, zatiaľ čo Čína pre nich predstavuje najvýznamnejšieho ekonomického partnera.

Výstupom vrcholného stretnutia by malo byť spoločné vyhlásenie lídrov, ktoré sa má týkať ako negatívnych dopadov invázie na Ukrajinu alebo čínskych konkurenčných praktík, tak pozitívneho vymedzenia spolupráce. Podľa informácií denníka South China Morning Post nakoniec z textu vypadla zmienka o Taiwane, a to kvôli nezhodám ohľadom opisu politického statusu ostrova, ktorý si Čína nárokuje ako súčasť svojho územia.

Na summit boli okrem 27 únijných prezidentov a premiérov pozvaní lídri všetkých krajín ASEAN s výnimkou Barmy, kde vládne vojenská junta. Nie všetci pozvaní však dorazili: francúzsky prezident Emmanuel Macron dal prednosť semifinálovému zápasu svojej krajiny s Marokom na majstrovstvách sveta vo futbale v Katare a chýbajú aj niektorí ďalší lídri EÚ vrátane slovenského premiéra Eduarda Hegera. Nový malajzijský premiér Anwar Ibrahim zase zostal doma kvôli hlasovaniu parlamentu o dôvere v jeho vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok