Najbohatším človekom sveta sa stal prvýkrát Európan, zosadil Elona Muska

ta3 čtk
14.12.2022 09:38

Majiteľ internetovej spoločnosti Twitter Elon Musk už nie je najbohatším človekom na svete. Z prvej priečky ho zosadil francúzsky podnikateľ Bernard Arnault, spoluvlastník módneho domu LVMH. Prvýkrát tak na čele rebríčka najbohatších ľudí stál Európan, uviedla agentúra Bloomberg. K rovnakému výsledku došiel aj časopis Forbes, ktorý poradie najbohatších ľudí stanovuje na základe odlišnej metodiky.

Arnaultov majetok Bloomberg vo svojom rebríčku miliardárov aktuálne odhaduje na 171 miliárd dolárov, zatiaľ čo Muskov majetok má odhadovanú hodnotu 164 miliárd USD. Bloomberg svoj index miliardárov aktualizuje denne. Podľa Forbesu je hodnota majetku oboch týchto ľudí vyššia, poradie ale zostáva rovnaké.

Bloomberg pri zostavovaní indexu vychádza z pohybu cien akcií dotknutých firiem, ale vyhodnocuje aj súvisiace informácie, ktoré majú dopady na hospodárenie týchto podnikov. Do úvahy berie tak verejne dostupné údaje, ako aj informácie neverejné, spravidla z privátnych trhov. Zistené čiastky prevádzajú podľa aktuálnych kurzov na doláre a neprihliadajú napríklad na súkromné dlhy hodnotených jednotlivcov.

Musk v druhej polovici tohto roku predviedol spektakulárny pád, v minulosti rebríčku najbohatších ľudí s prehľadom kraľoval a jeho majetok mal v jednej chvíli odhadovanú hodnotu až 340 miliárd dolárov. Len od tohtoročného januára sa ale znížil o viac ako 100 miliárd USD.

Odchod z prvej priečky je pre Muska prvý od vlaňajšieho septembra, kedy bol na druhom mieste, za spoluzakladateľom internetovej spoločnosti Amazon Jeffom Bezosom. Ten je teraz až na štvrtom mieste. K poklesu Muskovho majetku prispel najmä prepad ceny akcií automobilky Tesla, kde Musk drží podiel a naviazané finančné deriváty, a taktiež jeho rozhodnutie kúpiť za 44 miliárd USD firmu Twitter.

Naproti tomu Arnault svoj majetok budoval pomalšie, zato systematickejšie. Netýkajú sa ho žiadne podobné drámy, ako napríklad Muskov niekoľkokrát odvolaný a znovu obnovený záujem o Twitter, za čo sa dočkal niekoľkých žalôb. Arnault vybudoval najväčší svetový konglomerát na predaj luxusného tovaru a doplnkov, do ktorého impéria patria značky ako Louis Vuitton, ale aj napríklad americké klenotníctvo Tiffany & Co, výrobca hodiniek Tag Heuer alebo luxusná móda Celine.

K rovnakému výsledku ako Bloomberg došiel aj časopis Forbes, ktorý na výpočet používa inú metodiku. Podľa zoznamu svetových miliardárov, ktorý časopis na svojom webe aktualizuje aj každý deň, hodnota Arnaultovho majetku k utorkovému večeru dosahovala 187,3 miliardy USD. Hodnotu Muskovho majetku potom Forbes odhadol na 176,8 miliardy USD.

Aj Forbes dáva prepad hodnoty Muskovho majetku do súvislosti najmä s výrazným poklesom akcií Tesly. Tie len za utorok odpísali 6,3 percenta a od začiatku roka sa ich cena znížila o viac ako 50 percent. Prepad na jeseň akceleroval po oznámení, že Musk prevezme Twitter.

Arnault má prostredníctvom holdingových firiem a rodinných trustov pod kontrolou viac ako 60 percent akcií LVMH, s ktorými sú spojené hlasovacie práva, vyplýva z povinného hlásenia pre americkú Komisiu pre cenné papiere (SEC).

Musk podľa záznamov spoločnosti FactSet v súčasnej dobe v Tesle drží 14,11 percenta kmeňových akcií, pričom trhová hodnota celej automobilky v utorok predstavovala zhruba 530 miliárd USD. Musk navyše vlastní cez 40 percent akcií spoločnosti SpaceX, ktorá sa venuje letom do vesmíru. Vďaka tomu sa hodnota jeho majetku už skôr zvýšila o miliardy dolárov, pretože súkromný trh firmu SpaceX tento rok v júni ohodnotil na 125 miliárd USD, uviedol server televízie CNBC.

Tento rok akciovým trhom všeobecne nesvedčil. Najviac klesli akcie firiem z odvetví vyspelých technológií, k nim má práve Musk blízko. Naopak hodnota akcií Arnaultovej LVMH sa od začiatku tohto roka na burze znížila o menej ako dve percentá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok