Na Ukrajine stúpol počet prípadov otravy oxidom uhoľnatým. Dôvodom je používanie generátorov

ta3 TASR
13.12.2022 20:01

Na Ukrajine v posledných týždňoch narástol počet prípadov otravy oxidom uhoľnatým. Spôsobuje to najmä fakt, že ľudia musia z dôvodu výpadkov elektrického prúdu po ruských útokoch používať generátory a kachle na drevo, no niekedy ich nevedia správne obsluhovať.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

Len v novembri úrady zaznamenali 368 prípadov priotrávenia sa oxidom uhoľnatým, bolo medzi nimi i 92 detí. Uviedol to hovorca ukrajinskej civilnej obrany Olexandr Choružnyj. Dodal, že týmto jedovatým plynom sa udusilo 20 osôb. Len od začiatku decembra sa na Ukrajine priotrávilo oxidom uhoľnatým 97 ľudí vrátane 25 detí a o život prišlo 14 osôb, vyhlásil hovorca.

Choružnyj zároveň vyzval Ukrajincov, aby generátory nepoužívali vnútri budov a našli niekoho, kto im ich správne zapojí. V utorok o tom informovali ukrajinskí predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Ruské útoky na ukrajinskú energetickú sieť sú na väčšine územia Ukrajiny na dennom poriadku výpadky prúdu. Domácnosti preto musia používať generátory, prípadne kúriť uhlím či drevom.

Témy: Ukrajina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok