Systémy Patriot, ktoré sú umiestnené na Slovensku, budú musieť ísť na údržbu späť do Nemecka

TA3 TASR
13.12.2022 17:02

Nemecká vláda musí najneskôr na budúci rok rozhodnúť o prípadnej ďalšej účasti Bundeswehru na vzdušnej obrane Slovenska, ktoré je spojencom Nemecka v Severoatlantickej aliancii. Systémy protivzdušnej obrany Patriot umiestnené v SR musia byť totiž koncom roka 2023 prevezené do Nemecka na technickú údržbu.

Patriot
TASR/AP

Tlačová agentúra SR sa odvoláva na správu nemeckého rezortu obrany týkajúcu sa pripravenosti nemeckých ozbrojených síl, ktorá bola predstavená Spolkovému snemu a v utorok z nej citovala agentúra DPA.

"Na zachovanie operačnej pripravenosti systémov Patriot je od roku 2024 nevyhnutné rozsiahle prezbrojenie, nakoľko v opačnom prípade by bola závažne ohrozená interoperabilita s integrovaným systémom protivzdušnej obrany NATO," píše sa v správe.

Z tohto dôvodu je nevyhnutné systém presunúť do Nemecka. Toto prezbrojenie systémov Patriot už bolo dohodnuté s príslušnými podnikmi v Nemecku a nie je možné ho ďalej oddialiť. DPA pripomína, že SR darovala Ukrajine na obranu pred ruskými útokmi vlastný systém protivzdušnej obrany S-300. 

Aj preto Berlín poskytol Slovensku systémy Patriot v rámci zaistenia ochrany východného krídla NATO. Momentálne prebiehajú rokovania aj o umiestnení nemeckých systémov Patriot v Poľsku. DPA konštatuje, že kapacity nemeckej protivzdušnej obrany sú obmedzené materiálovo aj personálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok