Poľsko prijme nemecké batérie rakiet Patriot, USA schválili predaj takmer 120 tankov

ta3 čtk
7.12.2022 13:25

Poľsko sa pripravuje na rozmiestnenie nemeckého systému protivzdušnej obrany Patriot na svojom území po tom, čo Berlín odmietol poslať tento systém na Ukrajinu, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka. Americké ministerstvo zahraničia medzitým schválilo prípadný dodatočný predaj 116 tankov Abrams, sprievodných vozidiel a munície Poľsku.

Patriot
TASR/AP

Nemecko ponúklo Poľsku svoje batérie Patriot po tom, čo sa na východe krajiny zrútila zablúdená raketa a zabila dvoch ľudí. Poľský minister obrany ponuku privítal, ale neskôr požiadal Nemecko, aby namiesto toho vyslalo jednotky s Patrioty na Ukrajinu. Blaszczak teraz vyjadril na sociálnych sieťach sklamanie, že Berlín jeho návrh odmietol, a tak nemeckú ponuku v pôvodnej podobe prijal.

"Rozmiestnenie rakiet Patriot na západnej Ukrajine by zvýšilo bezpečnosť Poliakov a Ukrajincov," napísal Blaszczak a dodal, že sa teda pracuje na rozmiestnení odpaľovacích zariadení v Poľsku a na ich pripojení k poľskému systému velenia. Informáciu podľa agentúry AFP potvrdilo nemecké ministerstvo obrany, podľa ktorého teraz - po dosiahnutí principiálnej zhody - ide o podrobnostiach a počíta sa s okamžitým vyslaním prieskumného tímu do Poľska.

Blaszczakov postoj, pôsobiaci podľa AFP najprv ako diplomatické odmietnutie nemeckej ponuky, a údajnú protinemeckú orientáciu súčasnej konzervatívnej a nacionalistickej vlády kritizovala poľská opozícia, pripomenula AFP a dodala, že Nemecko už poskytlo Ukrajine protiletecký systém Iris-T stredného dosahu. Západ už dodal Ukrajine zbrane za miliardy dolárov, vrátane moderných prostriedkov protivzdušnej obrany, ale USA a ďalšie členské štáty NATO systémy Patriot ďalekého dosahu neposkytli. Tieto zbrane sú pokladané za kľúčové pre obranu východného krídla NATO. Washington už poslal rakety Patriot do Poľska, zatiaľ čo Nemecko ich poslalo na Slovensko.

Americké ministerstvo zahraničných vecí medzitým schválilo prípadný dodatočný predaj 116 tankov Abrams v modernizovanej verzii M1A1, sprievodných vozidiel a munície Poľsku v hodnote až 3,75 miliardy dolárov. informoval Kongres. Súčasťou majú byť aj vyslobodzovacie vozidlá, mostné tanky, munície, náhradné diely a technická podpora.

Poľský server Defence 24 označil za "imponujúce" predovšetkým množstvo munície, ktoré Varšava v Spojených štátoch nakupuje, a to vrátane 112-tisíc najnovších protitankových nábojov M829A4. Tie môžu predstavovať až niekoľko desiatok percent z hodnoty zvažovaného kontraktu. Vzhľadom na zhodnú kalibru možno americké náboje upotrebiť aj v dvoch ďalších typoch tankov v poľskej výzbroji, Leopard 2 a K2.

Poľsko už v apríli podpísalo kontrakt na nákup 250 tankov Abrams v ešte modernejšej verzii M1A2, aj so sprievodnými vozidlami, muníciou, výcvikovým a logistickým balíčkom za 4,74 miliardy dolárov. V júli do Poľska dorazili prvé staršie tanky Abrams, na ktorých sa majú vycvičiť poľské posádky, aby boli pripravené, až dorazia modernejšie stroje.

Poľsko sa obáva, aby sa po Ukrajine nestalo budúcim terčom ruskej agresie, a tak rýchlo modernizuje svoju armádu. Okrem tankov kupuje aj húfnice, raketomety, lietadlá a systémy protivzdušnej obrany.

Poľská armáda má vo výzbroji aj tanky Leopard 2 nemeckej konštrukcie a tento týždeň dorazilo do prístavu Gdynia prvých desať juhokórejských tankov K2 Black Panther, ktorých si Varšava chce v nasledujúcich rokoch zaobstarať až tisícku. Všetky tieto tanky disponujú kanónom zhodného kalibru 120 milimetrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok