Borrell odkázal Srbsku a Kosovu, že musia znížiť napätie. Blokády ciest pokračujú

ta3 čtk
12.12.2022 21:38

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v pondelok odkázal Kosovu a Srbsku, že musia znížiť napätie, ktoré medzi nimi vzrástlo po tom, čo Srbi na severe Kosova tretí deň blokujú dôležité cestné ťahy.

Borrell odkázal Srbsku a Kosovu, že musia znížiť napätie. Blokády ciest pokračujú
TASR/AP

"Viem, že obe strany chcú napätie uvoľniť a silne na ne nalieham, aby tak urobili," povedal Borrell v Bruseli pred začiatkom schôdzky ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie. "Musia sa vrátiť k dialógu, musia prekonať tendenciu k bojom v uliciach," uviedol. Po ministerskom rokovaní doplnil, že únijné štáty odsúhlasili jeho návrh na kompromisné riešenie sporu. V stredu s ním do regiónu vyrazí osobitný predstaviteľ EÚ pre Kosovo Miroslav Lajčák, aby vo štvrtok Borrell mohol o novom vývoji informovať lídrov Únie na summite v Bruseli.

Borrell tiež počas rokovaní vyzval členské krajiny, aby posilnili svoje pôsobenie v únijnej misii na presadzovanie práva v Kosove (EULEX). "Mnoho z nich súhlasilo, že sú pripravení poslať ďalšie kapacity, ďalšiu efektívnu podporu, ďalších ľudí," vyhlásil po schôdzke Borrell.

Súčasnú vlnu protestov vyvolalo sobotné zatknutie bývalého policajta, ktorý minulý mesiac spoločne s ďalšími etnickými Srbmi odišiel z funkcie. Kosovskí Srbi opustili svoje miesta v kosovských inštitúciách vrátane polície na protest proti snahe Prištiny donútiť kosovskosrbské obyvateľstvo používať výhradne kosovské registračné značky vozidiel. Toto opatrenie je vo svojej podstate snahou o presadenie kosovských zákonov aj v severnom Kosove, kde žijú hlavne Srbi a kde má Priština len obmedzený vplyv.

Aj dnes kamióny a ďalšie veľké automobily blokovali niekoľko hlavných ciest vedúcich k dvom hraničným priechodom medzi Kosovom a Srbskom. Oba prechody boli pre dopravu uzavreté.

Poľskí vojaci, ktorí sú súčasťou misie OSN v Kosove (UNMIK), dnes v dedine Rudare neďaleko Mitrovice monitorujú situáciu na jednom zo šiestich zablokovaných miest. Cestu tam zatarasili nákladné autá so štrkom, píše agentúra Reuters. V tejto etnicky zmiešanej oblasti policajti vyzbrojení automatickými puškami strážia volebnú kanceláriu, kde na strážcu poriadku minulý týždeň zaútočili srbskí demonštranti a rozbili časť okien v budove. Vo väčšinovo srbských oblastiach na severe Kosova sa po nadchádzajúcej nedeli mali konať miestne voľby kvôli tomu, že starostovia podali demisiu. Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová-Sadriuová ich ale kvôli narastajúcemu napätiu preložila na apríl.

Úniová misia EULEX informovala, že jedno z jej obrnených áut zasiahol zábleskový granát, nikomu sa nič nestalo. Borrell tento incident označil za neprijateľný.

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré však tento krok neuznalo a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia. Rovnako asi 50-tisíc Srbov žijúcich na severe Kosova neuznáva autoritu vlády v Prištine. Srbské bezpečnostné sily nie sú v Kosove prítomné od roku 1999, kedy Belehrad stratil nad svojou južnou provinciou kontrolu v dôsledku náletov NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok