Na severe Kosova rastie napätie, Srbi blokujú cesty. Došlo aj k prestrelke

ta3 čtk
11.12.2022 16:00

Aj po víkende pokračujú blokády viacerých ciest a hraničných priechodov na severe Kosova so Srbskom. Podľa komentátorov napätie medzi oboma stranami rastie. Na zmiernenie situácie vyzýva aj šéf úniovej diplomacie Josep Borrell.

Únijná policajná misia EULEX, ktorá situáciu v Kosove monitoruje, uviedla, že jedno z jej vozidiel zasiahol v sobotu večer omračujúci granát. Nikto nebol zranený. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell varoval, že EÚ nebude tolerovať násilie proti členom svojej misie. "EÚ nebude tolerovať útoky na EULEX v Kosove ani iné násilné a kriminálne činy na severe. Barikády musia kosovskí Srbi okamžite odstrániť. Musí byť nastolený pokoj," napísal Borrell na Twitteri.

Nákladné automobily dnes už na druhý deň blokovali niekoľko hlavných ciest na severe Kosova vedúcich k dvom hraničným priechodom so Srbskom. Oba prechody boli pre dopravu uzavreté.

Kosovská polícia v noci na dnešok oznámila, že sa stala na niekoľkých miestach terčom paľby. Policajti streľbu opätovali, či bol niekto zranený, nebolo známe.

Protesty vyvolalo sobotné zatknutie bývalého policajta, ktorý minulý mesiac spoločne s ďalšími etnickými Srbmi odišiel z funkcie. Kosovskí Srbi opustili svoje miesta v kosovských inštitúciách vrátane polície na protest proti snahe Prištiny donútiť kosovskosrbské obyvateľstvo používať výhradne kosovské registračné značky vozidiel. Toto opatrenie je vo svojej podstate snahou o presadenie kosovských zákonov aj v severnom Kosove, kde žijú z väčšiny Srbi a kde má Priština len obmedzený vplyv.

Podľa srbskej strany je kosovský zákon o registračných značkách nefér, pretože nebol žiadnym spôsobom prediskutovaný so srbskou stranou. Ďalším nedostatkom je podľa Srbov minimálna informovanosť obyvateľov, srbská menšina podľa Belehradu často nevie, ako a kde má zmeniť registráciu svojho auta.

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť na Srbsku, ktoré však tento krok neuznalo a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia. Rovnako asi 50-tisíc Srbov žijúcich na severe Kosova neuznáva autoritu vlády v Prištine. Srbské bezpečnostné sily nie sú v Kosove prítomné od roku 1999, kedy Belehrad stratil nad svojou južnou provinciou kontrolu v dôsledku náletov NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok