Dopadne Heger ako Radičová? Kocky sú hodené, hovorí Kollár, Tomáš súhlasí, aby sa hlasovalo verejne

ta3/Soňa Búranová, PB
12.12.2022 20:57

Chaos nenastane až páde vlády. On už nastal. Vláda nevládne, ale bojuje o život. Prezidentka vládnuť nechce, aj keď po páde vlády musí, no a parlament neprodukuje zákony, ale len rétorické cvičenia poslancov. Všetky oči sa teraz upierajú na zajtrajšok. Dopadne Eduard Heger tak ako Iveta Radičová? V relácii Téma dňa diskutovali Miroslav Kollár (Spolu), Erik Tomáš (Hlas-SD) a Miloš Svrček (Sme rodina).

20221212_tema_dna_29.jpg
TA3

Jednoduché a prosté

Svrček hovorí, že ak sa nájde 76 hlasov, ktoré spôsobia pád vlády, očakáva, že všetky strany v parlamente sa zhodnú na tom, aby došlo k zmene ústavy. No návrhov je veľa, jeden sa podmieňuje druhým a druhý tretím. "Ísť do pádu vlády a nemať v ústave zakotvené možnosti a ústavné inštitúty na to, aby sme mohli prísť k predčasným voľbám, a skrátiť si volebné obdobie deväťdesiatkou, je dosť obrovský hazard," vyhlásil poslanec Sme rodina.

Kollár objasňuje, že za pád vlády teraz nehlasuje z prostého dôvodu. "Nemáme ani len ústavný rámec, ktorý by nás doviedol k predčasným voľbám," tvrdí. Ak bude schválený, bude zaň hlasovať. Referendum však nepovažuje za dobrý nápad, no ani voľby v apríli 2023. "Vláda by však mala skončiť skôr ako vo februári 2024, pretože táto spoločnosť to dovtedy neunesie," zakončil.

Tomáš uviedol, že úradnícka vláda v parlamente nezíska podporu, jediným riešením sú podľa neho predčasné voľby. Je presvedčený, že do 48 hodín po tom, čo padne vláda, sa všetky politické strany dohodnú na podpore novely ústavy z dielne Borisa Kollára. "Buď ľudia budú mať právo v referende, ale hlavne samotní poslanci si budú môcť skrátiť volebné obdobie a budú predčasné voľby," vysvetlil.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok