Slovenská opravovňa pre zbrane nasadené na Ukrajine odštartovala prevádzku, potvrdil nemecký generál

TA3 TASR
12.12.2022 11:06

Nové údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine pri slovenskom meste Michalovce začalo svoju prevádzku. Oznámil to nemecký brigádny generál Christian Freuding počas návštevy Slovenska. Informovala agentúra DPA.

Slovenská opravovňa pre zbrane nasadené na Ukrajine odštartovala prevádzku, potvrdil nemecký generál
Facebook/Freundeskreis Panzerlehrbrigade 9

Stredisko pre servis a opravu zbraní vzniklo neďaleko Michaloviec na základe medzivládnej dohody a generál Freuding ju označil za "dôležitý prínos" Nemecka na podporu ukrajinských ozbrojených síl. 

"Môžeme tým prispieť k tomu, že nami odovzdané a úspešne nasadené zbrojné systémy budú aj naďalej pripravené na použitie," uviedol Freuding, ktorý je od nedele na návšteve Slovenska. "Je to tiež príklad dobrej a partnerskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom," dodal.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v novembri oznámila, že Nemecko zriadi na Slovensku údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine. Výrobca obrnených vozidiel KMW tam už opravuje poškodenú alebo opotrebovanú techniku z ukrajinskéjo bojiska, vrátane samohybných húfnic PhZ 2000, píše DPA.

Nemecko doteraz Ukrajine poskytlo 14 húfnic PhZ 2000, päť salvových raketometov MARS II a 30 samohybných protilietadlových systémov Gepard, dodáva DPA. Hlavne húfnic a diel sa v dôsledku intenzívnej paľby výrazne opotrebúvajú. Priamo na frontovej línii však nie je možné zabezpečiť ich dostatočnú údržbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok