Kozmická loď Orion sa druhýkrát priblížila k povrchu mesiaca, následne zahájila návrat na Zem

ta3 čtk
6.12.2022 19:37

Kozmická loď Orion v pondelok preletela necelých 130 kilometrov nad povrchom Mesiaca nad jeho odvrátenou stranou, bolo to druhé priblíženie. Počas svojho posledného veľkého manévru Orion zapol na tri a pol minúty hlavný motor, využil gravitáciu zemskej družice a zahájil návrat k Zemi. O priebehu testovacej misie bez ľudskej posádky v rámci programu Artemis na svojich stránkach informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Kozmická loď Orion sa druhýkrát priblížila k povrchu mesiaca, následne zahájila návrat na Zem
TASR/AP

"Orion mieri domov! Tím dosiahol ďalší významný úspech," uviedol k manévru riaditeľ NASA Bill Nelson. "Až Orion o niekoľko dní znova vstúpi do zemskej atmosféry, vráti sa späť viac horúci a rýchlejší ako kedykoľvek predtým. Bude to posledná skúška, než na jeho palubu posadíme astronautov," dodal Nelson.

Misia Artemis bola zahájená 16. novembra, kedy modul z Floridy vyniesla raketa Space Launch System (SLS). Orion bude teraz vykonávať iba drobné korekcie kurzu, kým v nedeľu 11. decembra nepristane v Tichom oceáne pri americkom San Diega. Jeho zostup bude brzdiť sada padákov a na hladine ho vyzdvihne loď amerického námorníctva.

Modul za 26 dní misie prejde 2,2 milióna kilometrov a pokoril rekord vesmírneho plavidla navrhnutého pre posádku vo vzdialenosti od Zeme, ktorý v roku 1970 stanovil rokov Apollo 13. Orion bol od Zeme 432 000 kilometrov, píše AFP. Na palube sú namiesto posádky len figuríny, cieľom je otestovať podmienky na návrat človeka na Mesiac.

Misia Artemis I mala preveriť všetko od rakety a modulu cez fungovanie riadiaceho strediska na Zemi po dopady na budúcu posádku. Systémy modulu sa NASA snaží zaťažiť na maximum. Celý program Artemis potom okrem návratu astronautov na Mesiac cieli na založenie dlhodobej lunárnej kolónie ako odrazového mostíka pre ešte ambicióznejší program letov na Mars.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok