USA majú vo väzbe muža, ktorý mal zostrojiť bombu pre atentát nad škótskym mestom Lockerbie

TA3 ČTK
11.12.2022 14:16

Spojené štáty majú vo väzbe obyvateľa Líbye, ktorý údajne zostrojil bombu pre atentát na let Pan Am nad škótskym mestom Lockerbie, pri ktorom v roku 1988 zomrelo 270 ľudí. Uviedla to stanica BBC s odkazom na škótske úrady.

USA obvinili Adžíla Muhammada Masúda z účasti na najkrvavejšom teroristickom útoku na britskom území pred dvoma rokmi. Podľa BBC v novembri kolovali informácie, že podozrivého uniesla v Líbyi jedna z miestnych milícií.

"Rodiny obetí atentátu nad Lockerbie sa dozvedeli, že Adžíl Muhammad Masúd je zadržaný v Spojených štátoch," uviedla škótska prokuratúra, ktorá chce spolupracovať na objasnení úlohy Líbyjca v atentáte s britskou a americkou vládou. 

Muž bol považovaný za experta na výbušniny režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a za strojcu výbušného zariadenia umiestneného na lete spoločnosti Pan Am z Londýna do New Yorku. Kvôli výbuchu zomrelo 259 ľudí na palube lietadla a 11 ľudí usmrtili padajúce trosky. Spojené štáty Masúda obvinili z účasti na atentáte v roku 2020.

Podľa BBC v novembri kolovali informácie, že podozrivého uniesla v Líbyi jedna z miestnych milícií. To posilnilo špekulácie, že muž bude odovzdaný americkým úradom. Jediným odsúdeným za atentát bol dôstojník líbyjských tajných služieb Abdal Basat Alí Midžrahí. V januári 2001 dostal doživotie. Midžrahí bol ale v auguste 2009 prepustený zo zdravotných dôvodov zo škótskeho väzenia do Líbye, kde v máji 2012 zomrel.

Incident vo svojej dobe spôsobil značný rozkol medzi Líbyou a západnými štátmi vrátane USA, ktoré severoafrický štát obviňovali napríklad aj z útoku na diskotéku v západnom Berlíne z roku 1986, pri ktorej zomreli traja ľudia, z ktorých dvaja boli americkí vojaci. Viac ako 200 ďalších ľudí utrpelo zranenia, medzi nimi asi 50 príslušníkov americkej armády.

Kaddáfího vláda prijala zodpovednosť za útok na lietadlo nad Lockerbie až v roku 2003. Líbya sa dohodla na finančnej kompenzácii s rodinami zosnulých výmenou za zrušenie sankcií. Administratíva Georgea Busha mladšieho potom v roku 2006 Líbyu vyradila zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus a obnovila s ňou diplomatické vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok