Takmer 300 výchovno-vzdelávacích zariadení tento týždeň zatvorili. Dôvodom je chorobnosť žiakov

ta3/TASR
9.12.2022 17:00

Vyučovanie bolo tento týždeň prerušené v 299 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Z toho v siedmich išlo o prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu len v jednotlivých triedach. Úrad verejného zdravotníctva SR o tom informuje na svojom webe.

Takmer 300 výchovno-vzdelávacích zariadení tento týždeň zatvorili. Dôvodom je chorobnosť žiakov
TASR - Lukáš Grinaj

Vyučovanie prerušili v 140 materských školách. Z toho najviac (33) bolo v Žilinskom kraji. Ďalej to bolo 152 základných škôl a sedem stredných škôl. Najviac zavretých základných škôl (44) bolo v Žilinskom kraji.

Počas týždňa bolo hlásených 73.048 akútnych respiračných ochorení (ARO), chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 39,1 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšia bola v Košickom kraji. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1807 osôb. "Obdobný vývoj chorobnosti sme počas aktuálnej chrípkovej sezóny očakávali. Predpokladáme, že chorobnosť na chrípku aj iné respiračné ochorenia bude do vianočných prázdnin ešte rásť a počas ich priebehu klesne - deti sa vtedy nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 

V školských aj pracovných kolektívoch odporúčajú hygienici časté krátke nárazové vetranie niekoľkokrát počas dňa s oknami dokorán. V čase prudkého nárastu prípadov chrípky a akútnych respiračných ochorení v detských kolektívoch môžu byť zavedené napríklad "chrípkové prázdniny"

"Ak počet neprítomných detí alebo žiakov z dôvodu ochorenia chrípkou prekročí 20 percent z celkového počtu detí alebo žiakov, riaditeľ školy alebo školského zariadenia oznámi túto skutočnosť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)," priblížil Mikas. Dodal, že riaditeľ školy preruší výchovno-vzdelávací proces na základe odporúčania miestne príslušného RÚVZ.

ÚVZ ďalej priblížilo, že ako chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) nahlásili 10.379 ochorení, čo predstavuje 14,2 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 146,5 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trenčianskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do päť rokov.

V tomto týždni boli hlásené aj dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI z Trnavského kraja a z Banskobystrického kraja.

Po vianočných prázdninách hygienici opäť očakávajú nárast chorobnosti, pričom k celoštátnej chrípkovej epidémii obvykle dochádza na prelome januára a februára. Mikas dodal, že predchádzajúce dve chrípkové sezóny boli neštandardné. Pre pandémiu nového koronavírusu platili celoplošné opatrenia a celoštátnu chrípkovú epidémiu ÚVZ nezaznamenalo. Najefektívnejšiu a najspoľahlivejšiu formu ochrany podľa hygienikov poskytuje očkovanie proti chrípke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok