Európska centrálna banka varuje pred zastropovaním cien plynu, vyzvala na prepracovanie návrhu

TA3 ČTK
8.12.2022 21:35

Navrhované pravidlá Európskej únie na obmedzenie rastu cien zemného plynu by mohli ohroziť finančnú stabilitu v eurozóne a je potrebné ich prepracovať. Uviedla to vo štvrtok podľa agentúry Reuters Európska centrálna banka (ECB) vo svojom oficiálnom stanovisku. Varovala, že hoci cieľom pravidiel je obmedzenie mimoriadnych výkyvov cien plynu, ich výsledkom by mohol byť presný opak.

Európska centrálna banka varuje pred zastropovaním cien plynu, vyzvala na prepracovanie návrhu
TASR/AP

"ECB sa domnieva, že súčasná podoba navrhovaného mechanizmu pre korekciu trhu by za určitých okolností mohla ohroziť finančnú stabilitu v eurozóne," uviedla ECB. Zjednotiť pohľad zatiaľ rozdelených krajín Európskej únie na možné zavedenie cenového stropu pre prípad výrazného zdraženia plynu sa v týchto dňoch pokúša české predsedníctvo bloku. Skupina krajín na čele s Nemeckom stále dáva najavo nesúhlas s akýmkoľvek obmedzovaním cien.

Podľa diplomatov preto nie je vylúčené, že sa na mimoriadnom rokovaní ministrov energetiky budúci utorok dohodu opäť nepodarí uzavrieť. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že podľa jej presvedčenia sa do konca roka krajiny na podobe stropu zhodnú.

Na finančné riziká plánu na zavedenie cenového stropu už skôr poukázali napríklad burzové spoločnosti Intercontinental Exchange (ICE) a European Energy Exchange (EEX). EEX varovala, že plán na by mohol znamenať významné riziko pre finančnú stabilitu a zabezpečenie dodávok na energetických trhoch v Európskej únii. "Tento návrh by mohol energetickú krízu rozšíriť a urobiť z nej ešte finančnú krízu, pretože výrazne narúša obchodné aktivity hráčov na trhu," uviedol minulý mesiac šéf stratégie EEX Tobias Paulun.

ICE minulý mesiac uviedla, že obchodníci s energiami by v prípade schválenia plánu museli vynaložiť dodatočných 33 miliárd eur na zálohy, ktoré burzy požadujú od zákazníkov obchodujúcich s termínovými kontraktmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok