Ceny plynu zostanú vysoké. Európa bude musieť doviezť mnoho LNG, uviedla spoločnosť Trafigura

TA3 ČTK
8.12.2022 16:00

Európa bude musieť v budúcom roku doviezť obrovské objemy skvapalneného zemného plynu (LNG), aby kompenzovala výpadok v dodávkach zemného plynu z Ruska. Uviedla to vo štvrtok globálna spoločnosť Trafigura, ktorá je jedným z najväčších obchodníkov s komoditami.

Pri európskych brehoch stoja desiatky lodí s LNG. Palivo nemôžu vyložiť
TASR/AP

Ceny plynu v Európe budú podľa nej musieť zostať vysoké, aby prilákali dodávky LNG, ktoré by inak zamierili na iné odbytiská vo svete. Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko tento rok vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Rusko obmedzovanie dodávok zdôvodňuje technickými problémami spôsobenými sankciami. Európska únia ale tvrdí, že technické problémy sú obyčajnou zámienkou a že Moskva používa plyn ako zbraň na presadenie svojich záujmov.

"Očakávame, že trhy s plynom a LNG zostanú rozkolísané," uviedla Trafigura. Firma podľa agentúry Bloomberg dodala, že Európa by tohtoročnú zimu síce mala výpadok v dodávkach ruského plynu prestať vďaka čerpaniu zásob a zníženiu spotreby, ale "v roku 2023 bude potrebovať doviezť obrovské objemy LNG".

Dovoz LNG do Európy je pritom už teraz rekordný. Výpadky v dodávkach ruského plynu kompenzuje predovšetkým LNG zo Spojených štátov. Európa tento rok bude cieľom dvoch tretín všetkých zásielok amerického LNG a nebyť obmedzených kapacít dovozných terminálov, boli by tieto dodávky ešte vyššie, poznamenal Bloomberg.

"Volanie (Európy) vypočul americký LNG, ktorý je flexibilný z hľadiska miesta určenia," uviedla analytička Kristy Kramerová zo spoločnosti Wood Mackenzie. V Európe sa však v poslednej dobe objavuje kritika kvôli vysokým cenám dodávok skvapalneného plynu z USA.

Veľkoobchodná cena zemného plynu pre európsky trh v kľúčovom virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku sa v prvej polovici novembra vrátila pod 100 eur za megawatthodinu (MWh), odvtedy však výrazne vzrástla. 

Nahor ju tlačí príchod chladnejšieho počasia, ktoré zvyšuje spotrebu. Vo štvrtok popoludní sa cena termínového kontraktu na plyn s dodaním v januári pohybovala v blízkosti 150 eur za MWh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok