Peruánsky exprezident Castillo bol zadržaný. Obvinili ho zo vzbury a sprisahania

TA3 ČTK
8.12.2022 17:42

Bývalý peruánsky prezident Pedro Castillo bol zadržaný a obvinený zo vzbury a sprisahania, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu prokuratúru. Stalo sa tak potom, čo parlament Castilla jasnou väčšinou odvolal z funkcie. Reagoval tak na jeho oznámenie, že má v úmysle zákonodarný zbor rozpustiť a vyhlásiť predčasné voľby.

Peruánsky exprezident Castillo bol zadržaný. Obvinili ho zo vzbury a sprisahania
TASR/AP

Onedlho po Castillovom odvolaní zložila prísahu doterajšia viceprezidentka Dina Boluarteová a stala sa dočasnou prezidentkou a prvou ženou na čele Peru. Šesťdesiatročná právnička vyzvala po dlhých mesiacoch nestability k politickému prímeriu a k vytvoreniu vlády národnej jednoty. "Žiadam o priestor a čas na záchranu krajiny," uviedla.

Poslanci Castilla v stredu zbavili funkcie kvôli "trvalej morálnej nespôsobilosti". Prezidentský palác opustil Castillo v automobile, ktorý ho viezol historickým centrom Limy. Podľa peruánskych médií bol prezident zadržaný políciou, keď sa chystal uchýliť na mexické veľvyslanectvo. To vo štvrtok podľa agentúry Reuters potvrdil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý povedal, že Castillo mu telefonoval s tým, že mieri na mexické veľvyslanectvo v Lime. Na zastupiteľský úrad už však nedošiel.

Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard predtým uviedol, že jeho krajina poskytne Castillovi azyl, ak o to politik požiada. Castilla odovzdala vyšetrovateľom jeho vlastná ochranka, píšu médiá. Podľa svedkov nastali pred policajnou stanicou, kde sa exprezident nachádzal, strety medzi políciou a demonštrantami, ktorí sa tam zhromaždili.

V centre Limy sa odohrali neveľké pouličné protesty, desiatky ľudí mávali peruánskymi vlajkami a oslavovali prezidentov pád. Na inom mieste v metropole sa naopak s policajtmi stretli Castillovi priaznivci. Bývalý prezident bol v noci na štvrtok letecky prepravený do väznice Barbadillo v okrese Ate. 

V rovnakom zariadení si odpykáva trest bývalý prezident Alberto Fujimori, ktorý v roku 1992 uskutočnil úspešný štátny prevrat. Fujimori bol v roku 2009 odsúdený na 25 rokov väzenia za porušovanie ľudských práv, únosy a podiel na zabití 25 civilistov.

V noci vyšetrovatelia a prokurátori vykonali množstvo prehliadok v sídle prezidenta, vlády a rôznych ministerstiev. Cieľom je zabezpečiť dokumenty a dôkazy o údajnom nelegálnom počínaní bývalého prezidenta. Za odvolanie prezidenta Castilla hlasovalo 101 zo 130 peruánskych poslancov. V polovici októbra prokuratúra podala do parlamentu sťažnosť, v ktorej Castilla obvinila okrem iného zo zločinného zoskupenia či zneužívania právomocí.

Niekoľko hodín pred hlasovaním parlamentu Castillo vystúpil v televízii, kde oznámil svoj úmysel rozpustiť parlament a vyhlásiť "v čo najkratšom čase voľby do nového kongresu". V medziobdobí mal podľa Castilla krajinu riadiť krízový kabinet. Castillo chcel tiež vykonať zmeny v justícii a polícii.

Castillo stál na čele Peru od minulého roka po veľmi tesnom víťazstve v druhom kole prezidentských volieb. Jeho prezidentský mandát sprevádzalo časté striedanie na vládnych postoch. Za zhruba rok a pol na čele štátu Castillo menoval päť vlád a v parlamente čelil dvom neúspešným pokusom o zosadenie. Bývalý vidiecky učiteľ a odborár vstúpil do prezidentského úradu bez predchádzajúcich vládnych skúseností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok