Súd EÚ: Google musí odstraňovať odkazy na preukázateľne nepravdivé informácie

ta3 čtk
8.12.2022 10:53

Internetový vyhľadávač Google musí z výsledkov vyhľadávania odstrániť odkazy na informácie, ktoré sú preukázateľne nepravdivé. Rozhodol o tom dnes Súdny dvor Európskej únie, podľa ktorého však spoločnosť sama nemusí aktívne pravdivosť informácií overovať. Presvedčivé dôkazy musí poskytnúť človek, ktorý o vymazanie konkrétneho odkazu žiada.

Začali vyšetrovať praktiky Google v oblasti digitálnej reklamy
TASR/AP

Sudcovia v Luxemburgu sa zaoberali prípadom dvoch investičných manažérov, ktorí požiadali Google o odstránenie odkazov na články kritizujúce investičný model ich spoločnosti. Tvrdili, že články obsahujú nepravdivé informácie. Firma ich však zmazať odmietla s odôvodnením, že nevie, či sú informácie pravdivé, alebo nie. Chceli tiež vymazať náhľady fotografií zobrazené po zadaní ich mien, pretože z náhľadov nebol viditeľný kontext fotografií.

Únijné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR) stanovuje, že dáta o ľuďoch môžu byť zverejňované iba s ich súhlasom, čo je však nutné vyvážiť s právom na slobodu prejavu, upozornil súd. Konštatoval tiež, že právo na ochranu údajov nie je absolútne a musí sa posudzovať v kontexte ostatných práv.

"Právo na slobodu prejavu a informácie však nemožno vziať do úvahy, ak sa ukáže, že sú nepravdivé aspoň niektoré z informácií, ktoré sú zahrnuté v obsahu, na ktorý sa odkazuje, a ktoré nemajú podružný význam," uviedol súd v tlačovej správe. Ľudia žiadajúci o odstránenie odkazov preto podľa súdu musia predložiť dôkazy o nepravdivosti niektorých údajov. Nemusí pritom ísť o dôkazy potvrdené súdom.

Pokiaľ ide o požadované vymazanie náhľadov fotografií, prevádzkovateľ vyhľadávača musí podľa súdu posúdiť, či je zverejnenie náhľadov nutné pre vyhľadanie snímok samotných. Informačnú hodnotu náhľadov pritom musí zohľadniť nezávisle od kontextu zverejnenia na internetovej stránke, na ktorú odkazujú.

Úniová justícia už v roku 2014 rozhodla o tom, že ľudia môžu žiadať o odstránenie dát spojených s ich menom, ak sú tieto údaje zastarané, neadekvátne alebo nepravdivé. Takzvané "právo byť zabudnutý" však platí iba pre vyhľadávanie na stránkach s únijnou doménou.

"Od roku 2014 tvrdo pracujeme na uplatňovaní európskeho práva byť zabudnutý a na rozumnom vyvážení práva na informácie a súkromie," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca Google v reakcii na verdikt. Dodal, že odkazy na informácie týkajúce sa spomínaných investičných manažérov už boli odstránené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok