Pri potýčkach na Západnom brehu Jordánu zomreli ďalší traja Palestínčania

ta3 tasr
8.12.2022 07:57

Izraelské bezpečnostné zložky vo štvrtok smrteľne postrelili troch Palestínčanov. Došlo k tomu počas razie na severe okupovaného Predjordánska. Podľa agentúry AP o tom informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Izrael Palestína vlajky vlajka (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Izraelské zložky zasahovali v meste Džanín a v priľahlom utečeneckom tábore, uviedli miestne médiá. Tieto oblasti sú baštou palestínskych radikálov a Izrael tam v posledných mesiacoch zintenzívnil svoje bezpečnostné operácie. Oficiálna palestínska tlačová agentúra uviedla, že počas razie došlo medzi obyvateľmi Džanínu a izraelskými jednotkami ku konfrontáciám a násilným potýčkam.

V reakcii na najnovší vývoj miestne palestínske frakcie vyzvali na generálny štrajk na znak smútku za obeťami potýčok a ako prejav solidarity s ich rodinami. Na západnom brehu Jordánu, v Izraeli a samotnom Jeruzaleme prišlo tento rok počas rôznych potýčok a násilností o život už najmenej 146 Palestínčanov a približne 30 Izraelčanov, čím sa rok 2022 stal najtragickejším od roku 2006.

Medi obeťami sú izraelskí vojaci, palestínski radikáli i civilisti z oboch strán, a to nielen Palestínčania útočiaci kameňmi na izraelských vojakov, ale aj náhodní okoloidúci. Zatýkacie razie na celom Západnom brehu sú súčasťou operácie izraelských bezpečnostných zložiek vyvolanej sériou palestínskych útokov proti Izraelčanom z jari tohto roku.

Izraelská armáda tvrdí, že cieľom razií je rozložiť "teroristické" bunky palestínskych radikálov a zabrániť tak ďalším útokom. Palestínčania však tvrdia, že razie izraelských bezpečnostných zložiek upevňujú izraelskú okupáciu na palestínskych územiach, ktorá trvá už 56. rok. Východný Jeruzalem a Západný breh sú Izraelom okupované od šesťdňovej vojny v roku 1967.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok