Extrémisti v Nemecku plánovali vpád do parlamentu, vyhlásil šéfprokurátor

ta3 čtk
7.12.2022 14:24

Zadržaná teroristická skupina v Nemecku plánovala vybudovať novú armádu a existoval aj plán na násilný vpád do sídla parlamentu. Dnes to na tlačovej konferencii v Karlsruhe vyhlásil najvyšší prokurátor Peter Frank. Povedal tiež, že extrémisti zastávali rôzne sprisahanecké teórie, vrátane teórie amerického konšpiračného hnutia QAnon. Osem z 25 zadržaných je podľa Franka už vo vyšetrovacej väzbe.

Zadržaní podľa Franka vybudovali teroristické zoskupenie s cieľom zvrhnúť súčasné demokratické zriadenie. "Podľa našich zistení vzniklo zoskupenie na konci novembra 2021," povedal. "Zadržaných spájalo odmietanie štátnych inštitúcií," uviedol.

"Existoval aj plán na vpád do Spolkového snemu," uviedol Frank. Medzi zadržanými bola aj sudkyňa a niekdajšia poslankyňa za protiimigračnú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Birgit Malsacková-Winkemannová, čo nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila za horké. "Je horké, keď ide o niekoho, kto má ako bývalý zákonodarca ešte prístup do Spolkového snemu," povedala ministerka. 

Najvyšší prokurátor Frank na tlačovej konferencii tiež poukázal na to, že členovia skupiny zastávali rôzne sprisahanecké teórie. Skupina bola zložená okrem iného z prívržencov radikálneho hnutia Ríšski občania (Reichsbürger), ktoré popiera legitimitu spolkovej republiky.

Skupina mala vytvorenú radu, ktorá podľa Franka bola politickým vedením. Snahou bolo vytvoriť aj novú nemeckú armádu s regionálnymi milíciami. Dodal, že niektorí zo zadržaných a podozrivých pôsobili v nemeckej armáde. V reakcii na to spolková ministerka obrany Christine Lambrechtová vyhlásila, že bundeswehr, ako sa nemeckej armáde hovorí, extrémizmus netoleruje.

"V bundeswehre máme nulovú toleranciu voči extrémizmu. Preto výslovne oceňujem dobrú spoluprácu vojenskej tajnej služby s vyšetrujúcimi úradmi. Právny štát musí ukázať svoju silu," povedala Lambrechtová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok