Merkelová pripustila chyby vo svojej politike voči Rusku

ta3 čtk
7.12.2022 14:18

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová pripustila chyby vo svojej politike voči Rusku. "Mali sme na ruskú agresivitu reagovať rýchlejšie," povedala dlhoročná ex-šéfka spolkovej vlády týždenníku Die Zeit s odkazom na ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym. Stavbu plynovodného projektu Nord Stream 2 ani spätne nepovažuje za chybu, informovala agentúra DPA.

Merkelová opäť požiadala Putina o prepustenie Navaľného
TASR/AP

Rusko vo februári tohto roku začalo plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu, vojna si od tej doby vyžiadala desaťtisíce životov. Vo svetle týchto udalostí Merkelová spolu s ďalšími lídrami krajín Európskej únie čelí kritike, že v období po anexii Krymu v roku 2014 mali s Kremľom rokovať s väčšou dôraznosťou. Kritici Merkelovej vytýkajú aj to, že dopustila prílišnú závislosť svojej krajiny na ruských surovinách.

Merkelová v rozhovore pripustila, že po anexii Krymu neurobila dosť na to, aby Nemecko dodržalo záväzok voči NATO vynakladať na svoju obranu najmenej dve percentá hrubého domáceho produktu. "Nemecko aj napriek zvýšeniu nedosiahlo dvojpercentný cieľ," povedala Merkelová. "A ani ja som kvôli tomu každý deň neprenášala plamenné reči," dodala.

Exkancelárka však ani s odstupom nepovažuje za chybu schválenia výstavby nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2, ktorý mal umožniť zdvojnásobenie dovozu energetickej suroviny z Ruska do Nemecka, nakoniec ale vôbec nebol uvedený do prevádzky. Zákaz projektu by podľa Merkelovej "nebezpečne zhoršil ovzdušie vo vzťahoch s Ruskom". Závislosť na ruskom plyne navyše podľa nej nebola spôsobená iba spoločným plynovodom s Ruskom, ale aj nižšími dodávkami plynu z Nórska, Británie a Holandska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok