Čína po takmer troch rokoch a protestoch plošne uvoľňuje protipandemické opatrenia

ta3 čtk
7.12.2022 08:33

Čína skoro po troch rokoch čiastočne uvoľňuje prísne protikoronavírové opatrenia, ktoré ohrozili ekonomický chod krajiny, viedli k frustrácii v spoločnosti a nedávno vyvolali vlnu protestov. Ľudia, ktorí majú len ľahké príznaky covidu-19 a pacienti úplne bez symptómov budú môcť novo stráviť izoláciu doma. Dnes to oznámila Národná zdravotná komisia (NHC).

Čína po takmer troch rokoch a protestoch plošne uvoľňuje protipandemické opatrenia
AP Photo/Andy Wong

Komisia uviedla, že väčšina nakazených má mierny priebeh alebo sa u nich príznaky neprejavia vôbec. Ľudia sa v takom prípade "môžu izolovať doma a sledovať svoj zdravotný stav a pokiaľ sa ich stav zhorší, môžu sa presunúť na liečbu do určených nemocníc".

Ľudia s pozitívnym testom na koronavírus boli doteraz nútení tráviť izoláciu v karanténnych centrách alebo kvôli jedinému pozitívnemu prípadu končili celé obytné komplexy v uzávere. Obytný blok bol obohnaný plotom stráženým strážcami. NHC dnes uviedla, že je potrebné presne určovať vysoko rizikové oblasti v jednotlivých budovách, na poschodiach alebo v domácnostiach a uzávera sa nesmie bez rozmýšľania týkať napríklad celých obytných komplexov. V domoch, na ktoré sa vzťahuje karanténa, nesmú byť zablokované únikové východy a všetci musia mať neobmedzený prístup k lekárskej pomoci, uviedla aj Národná zdravotná komisia.

Agentúra Reuters pripomína, že Čína ku covidu-19 ešte nedávno pristupovala ako k chorobám, ako je mor alebo cholera, avšak čínski činitelia minulý týždeň uznali, že nákaza už nie je taká nebezpečná.

Cez posledný novembrový víkend sa v Číne konali nebývalé protesty proti reštrikciám súvisiacim s covidom-19. Rozbuškou bol smrtiaci požiar v hlavnom meste Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, Urumči. Kvôli pandemickým opatreniam sa totiž údajne ľudia nemohli dostať z horiacej budovy von a záchranári zase nemohli k nim, čo čínske úrady popierajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok