Maďarsko zrušilo zastropovanie cien pohonných hmôt, urobilo tak na návrh skupiny MOL

TA3 ČTK
6.12.2022 23:47

Maďarská vláda na návrh petrochemickej skupiny MOL ruší zastropovanie cien pohonných hmôt, uviedol šéf premiérovho kabinetu Gergely Gulyás podľa agentúry MTI.

Skupina predtým počas utorku varovala, že situácia okolo zásobovania pohonnými hmotami v Maďarsku je kritická a že jediným riešením je vytvoriť podmienky na zvýšenie dovozu. Zahraničné podniky obmedzili dodávky palív do Maďarska po tom, čo tamojšia vláda vlani zaviedla cenový strop 480 forintov (zhruba 1,17 eur) za liter pre benzín aj naftu. 

Situáciu podľa firmy MOL v poslednom čase skomplikovali snahy ľudí vytvárať si zásoby pohonných hmôt. Tých bol v krajine nedostatok a cez víkend si rad motoristov zašiel natankovať do susedných krajín vrátane Slovenska.

"MOL je na konci svojich síl," povedal v utorok podľa agentúry MTI generálny riaditeľ Zsolt Hernádi. Uviedol, že pohonné hmoty si od nej na čerpacích staniciach minulý týždeň kúpilo 2,2 milióna zákazníkov, čo zodpovedá "vrcholu najrušnejšej turistickej sezóny".

Gulyás dal v utorok zrušenie cenového stropu na pohonné hmoty do súvislosti so sankciami Európskej únie týkajúcimi sa ruskej ropy. "Zavedenie sankcií spôsobilo výrazné problémy so zásobovaním Maďarska energetickými surovinami," tvrdí šéf kabinetu maďarského konzervatívneho premiéra Viktora Orbána. 

Šéf maďarskej vlády, ktorý má z dôležitých politikov v EÚ najbližšie k Rusku, dlhodobo kritizuje únijné sankcie proti Moskve. Európsku ekonomiku podľa neho poškodzujú viac ako tú ruskú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok