Súd obžaloval podozrivého z útoku na gay klub v americkom Colorade, hrozí mu doživotie

ta3 čtk
6.12.2022 19:32

Podozrivý z útoku v gay klube v americkom meste Colorado Springs, pri ktorom v novembri zahynulo päť ľudí a ďalších 22 utrpelo zranenie, bol v utorok na súde obžalovaný zo zločinov z nenávisti, vrážd a napadnutí. Informujeme podľa správy agentúry Reuters, ktorá pripomína, že podozrivým je dvadsaťdvaročný Anderson Lee Aldrich, ktorého návštevníci klubu premohli priamo na mieste činu. Hrozí mu doživotný trest.

Súd obžaloval podozrivého z útoku na gay klub v americkom Colorade, hrozí mu doživotie
TASR/AP

Útok sa odohral 19. novembra, keď ozbrojený muž začal poloautomatickou zbraňou strieľať do návštevníkov nočného podniku Club Q, v ktorom sa schádzajú členovia komunity LGBT+. Krvavú udalosť, ktorá si vyžiadala životy osôb vo veku 22 až 40 rokov, rýchlo odsúdil okrem iného americký prezident Joe Biden, podľa ktorého nie je možné tolerovať nenávisť.

Aldrich, ktorý sa sám identifikuje ako nebinárny, bol od útoku vo väzbe bez možnosti prepustenia na kauciu. O čine, z ktorého je podozrivý, odmieta vypovedať. Nehovoril ani pri utorkovom vypočutí, na ktorom si vypočul obžalobu v celkom 305 bodoch. Nepovedal ani, či sa cíti vinný, alebo nevinný. Aj keď úrady zatiaľ oficiálne neuviedli, čo útočníka k činu viedlo, pripomína podľa Reuters masaker na Floride v roku 2016, pri ktorom útočník v jednom z tamojších gay klubov zastrelil 49 ľudí.

Pokiaľ bude Aldrich uznaný vinným z vraždy prvého stupňa, skončí na doživotie vo väzení bez možnosti predčasného prepustenia. Do hľadáčika polície sa mladý muž dostal už vlani v lete, keď hrozil tým, že odpáli bombu a ublíži svojej matke strelnou zbraňou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok