Začal platiť nový zákon. Ruské kníhkupectvá sťahujú z predaja diela s tematikou LGBT

TA3 TASR
6.12.2022 18:47

Kníhkupectvá v Rusku odstraňujú z predajní diela s tematikou LGBT. Ruský prezident Vladimir Putin v uplynulých dňoch podpísal zákon, ktorý výrazne obmedzuje aktivity v prospech LGBT ľudí v krajine. Informovala stanica Sky News.

knihy knižnica regál ilu 1140 px (TASR/Pavol Ďurčo)
TASR/Pavol Ďurčo

Rusko ešte v roku 2013 zákonom zakázalo aktivity, ktoré boli zamerané na šírenie "propagandy netradičných sexuálnych vzťahov" medzi maloletými. Nový zákon však tento zákaz rozšíril aj pre ľudí nad 18 rokov.

Mimo zákon sa tak ocitla reklama, médiá a online zdroje, knihy, filmy i divadelné produkcie, o ktorých sa predpokladá, že takúto "propagandu" obsahujú. Rozširuje tiež existujúce obmedzenia tým, že zakazuje šírenie informácií o rodových zmenách medzi maloletými.

Porušenia tohto zákona sa trestajú pokutami a ak sa ich dopustia osoby, ktoré nie sú obyvateľmi Ruska, môže to viesť k ich vyhosteniu, píše Sky News.

Najväčší obchodný reťazec zameraný na predaj kníh v Rusku Čitaj-gorod a moskovské kníhkupectvo Respublika už v pondelok začali so sťahovaním diel týkajúcich sa "netradičných vzťahov" z predaja, citovala stanica ruské nezávislé médium Novaja gazeta Europe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok