Putin podpísal zákon o takzvaných netradičných vzťahoch. Sprísňuje zákaz propagovať LGBTI+ témy a pedofíliu

TA3 ČTK
5.12.2022 15:29

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podľa očakávania podpísal novelu zákona, ktorá sprísňuje zákaz propagovať LGBTI+ témy a pedofíliu. S odvolaním sa na databázu Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, o tom informovala agentúra TASS.

Poľsko
TASR/AP (Ilu)

Novelu predtým schválili obe komory ruského parlamentu. Zákon novo zakazuje propagovať podľa Moskvy "netradičné sexuálne vzťahy", tému rodového nesúladu a zmeny pohlavia a pedofílii a šíriť o nich informácie v médiách, na internete, v reklame, v knihách či vo filme. Za porušenie normy hrozí vysoká pokuta.

Putinov režim, ktorý na konci tohtoročného februára rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu "tradičnej morálky" a rodinných hodnôt pred tým, čo prokremeľskí propagandisti aj vládni politici popisujú ako dekadenciu a rozvrat prichádzajúci zo Západu. Do ruskej ústavy bolo pri predvlaňajšej novelizácii na Putinov návrh pridané ustanovenie ukladajúce povinnosť chrániť "inštitúciu manželstva ako zväzku muža a ženy".

Homosexualita bola v Rusku trestná do roku 1993, do roku 1999 bola klasifikovaná ako duševná choroba. Od roku 2013 krajina zakázala "propagandu netradičných spôsobov života medzi maloletými" a podľa tohto zákona možno pokutovať každý čin, ktorý úrady uznajú za propagáciu homosexuality. Moskva zákaz využívala na zadržiavanie aktivistov za práva sexuálnych menšín či na rušenie takzvaných pochodov hrdosti.

Okrem tohto zákazu sa sexuálne menšiny stretávajú v Rusku aj s ďalšími ťažkosťami a v niektorých častiach krajiny, napríklad na prevažne moslimskom Kaukaze, aj s otvoreným prenasledovaním a násilím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok