Štáty V4 chcú napriek niektorým rozdielnym názorom spolupracovať, zhodli sa ministri

TA3 TASR
6.12.2022 17:57

Medzi krajinami Vyšehradskej skupiny (V4) existujú témy, ktoré ich rozdeľujú. Priniesla ich vojna na Ukrajine, kde nie je úplná zhoda, no sme susedia so spoločným dedičstvom a potrebujeme spolupracovať. Po stretnutí s rezortnými partnermi z Česka, Maďarska a Poľska v Bratislave to v utorok povedal šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer, informuje TASR.

Štáty V4 chcú napriek niektorým rozdielnym názorom spolupracovať, zhodli sa ministri
TASR/Jaroslav Novák

Ministri hovorili o prioritách vyšehradskej spolupráce a zhodne vyzdvihli, že vôľa pokračovať v nej a pravidelne sa stretávať pretrváva. Prináša totiž dlhodobo výsledky vo sfére cezhraničných stykov, kultúry, infraštruktúry, strategických otázok či energetickej bezpečnosti a zlepšuje tak život občanov všetkých týchto štyroch krajín.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa partnerským krajinám z V4 poďakoval za pomoc pri ochrane maďarských hraníc, kam vysielajú svojich policajtov. Budapešť podľa neho považuje v rámci regionálneho zoskupenia za najdôležitejšie bezpečnostné a hospodárske výsledky.

V súvislosti s tým, či Maďarsko očakáva podporu ostatných krajín V4 v otázke zmrazenia eurofondov, Szijjártó povedal, že Budapešť žiadne očakávania nemá a bude rešpektovať stanoviská všetkých troch vlád.

Káčer zdôraznil, že napriek rozdielnym názorom sa krajiny v rámci EÚ doposiaľ vždy dokázali dopracovať ku konsezuálnym riešeniam. "Vždy sme sa dohodli a verím, že to tak zostane aj naďalej," povedal slovenský minister. Šéf českej diplomacie Jan Lipavský sa domnieva, že zhoda bude nájdená. Pripomenul, že aj predsedníctvo ČR v Rade EÚ zdôrazňuje potrebu väčšej miery vzájomného porozumenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok