Summit potvrdil perspektívu členstva v EÚ pre celý západný Balkán, uviedol český premiér

TA3 ČTK
6.12.2022 17:25

Európska únia na utorkovom summite v albánskej Tirane potvrdila záväzok perspektívy členstva pre všetky štáty západného Balkánu. Po vrcholnej schôdzke to povedal novinárom český premiér Petr Fiala. Lídri krajín EÚ a vysokí únijní predstavitelia na schôdzke so štátmi západného Balkánu tiež zdôraznili nutnosť pokračovania reforiem vykonávaných týmito žiadateľmi o členstvo.

V záverečnej deklarácii z Tirany tiež označili za dôležitú podporu spoločnej únijnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, vrátane sankcií proti Rusku. "Tento summit, organizovaný prvýkrát v krajine západného Balkánu, dáva jasný odkaz o našom záväzku k jednote a silnému partnerstvu. EÚ si viac ako inokedy praje spoločnú budúcnosť s našimi partnermi zo západného Balkánu vnútri EÚ," uviedla po summite šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Lídri EÚ podľa nej vyzvali na urýchlenie prístupového procesu a na pokračovanie reforiem žiadateľských krajín západného Balkánu.

Rovnako nemecký kancelár Olaf Scholz v súvislosti s vyhliadkami vstupu krajín západného Balkánu do EÚ hovoril o novej a pozitívnej atmosfére. "Som si celkom istý, že sa zrodilo nové inkluzívne hnutie a že skepsa niekoľkých členských štátov z obdobia pred niekoľkými rokmi sa teraz zmenila na ochotu aktívne postúpiť dopredu," povedal Scholz novinárom podľa agentúry Reuters.

Záverečná deklarácia zo summitu ako prvý bod pripomína, že eskalácia ruskej vojny proti Ukrajine ohrozuje európsku a svetovú bezpečnosť a podčiarkuje význam strategického partnerstva medzi EÚ a západným Balkánom. Rusko pritom podľa účastníkov summitu nesie výhradnú zodpovednosť za súčasnú energetickú a ekonomickú krízu.

EÚ sa na summite, ktorý sa na znamení podpory konal prvýkrát priamo v regióne, zaviazala pomáhať so zmierňovaním dopadov energetickej krízy na krajiny západného Balkánu. V deklarácii je pripomenutý podporný balíček pre západobalkánske krajiny zameraný na zvládanie energetickej krízy vo výške jednej miliardy eur, ktorý von der Leyenová oznámila už pred mesiacom. V záveroch samitu sa účastníci tiež zaviazali k spolupráci v boji proti nelegálnej migrácii.

Aj premiér Fiala uviedol, že pre Českú republiku je západný Balkán dlhodobou prioritou. "Sme presvedčení, že stabilita týchto krajín je dôležitá pre našu bezpečnosť," povedal novinárom. "Považujem za úspech, že sa tento summit vôbec uskutočnil. Atmosféra bola veľmi dobrá, čo nie je vždy samozrejmosťou," dodal.

České predsedníctvo podľa neho v druhej polovici tohto roku dosiahlo úspechy v podobe odblokovania začatia prístupových rozhovorov s Albánskom a Severnou Macedónskom a tiež prijatia záväzku zrušenia víz pre občanov Kosova. Usporiadalo tiež množstvo podujatí na podporu zmierenia medzi štátmi a národmi západného Balkánu. Do konca predsedníctva sa pravdepodobne bude ešte rozhodovať o udelení kandidátskeho štatútu pre Bosnu a Hercegovinu. Podľa vyjadrenia vlády v Prištine chce ešte v decembri podať prihlášku na členstvo v EÚ aj Kosovo, ktoré bolo doteraz len potenciálnym kandidátom.

Okrem perspektívy členstva je dôležité, aby západobalkánske štáty pokračovali v reformách, najmä v oblastiach korupcie, vlády práva či podpory občianskej spoločnosti, myslí si Fiala. Pokiaľ ide o nelegálnu migráciu, EÚ podľa neho ponúkla štátom západného Balkánu akúkoľvek pomoc pri jej zvládaní, napríklad vo forme väčšieho zapojenia únijnej agentúry Frontex. Podľa Fialy je dôležité, že západobalkánske štáty samy deklarujú snahu zastaviť migračné toky cez svoje územie.

"Veľký posun" podľa českého premiéra nastal na summite ohľadom zladenia vízovej politiky západobalkánskych štátov s EÚ. Konkrétne spomenul Srbsko, ktoré už predtým zrušilo niektoré svoje dohody o bezvízovom styku s tretími krajinami; ďalšie majú podľa Belehradu nasledovať. Nemenovaný vysoko postavený zdroj z českej vlády novinárom povedal, že súčasná ochota štátov západného Balkánu prispôsobiť sa vízovej politike Únie je okrem iného dôsledkom toho, že EÚ nepriamo pohrozila znovuzavedením víz pre ich občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok