Lídri krajín EÚ a západného Balkánu sa stretli v Albánsku. Rokujú o Ukrajine a migrácii

ta3 TASR
6.12.2022 12:09

Vedúci predstavitelia EÚ a západného Balkánu v utorok v albánskom hlavnom meste Tirana rokujú o spolupráci, vojne na Ukrajine i nelegálnej migrácii cez západobalkánsku trasu. Slovenskú republiku na summite EÚ zastupuje premiér Eduard Heger.

Ide o vôbec prvý takýto summit v regióne západného Balkánu, uviedla na svojej oficiálnej webovej stránke Európska rada. Účastníci sa zamerajú na riešenie negatívneho vplyvu vojny na Ukrajine na energetiku a potravinovú bezpečnosť na západnom Balkáne.

Migračná kríza v centrálnom Stredomorí a rastúci počet migrantov prichádzajúcich do Európy cez západobalkánsku trasu boli aj hlavnými témami mimoriadneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Bruseli 25. novembra. Európska komisia navrhla 21. novembra sériu operačných opatrení pre túto migračnú trasu.

Najvyšší predstavitelia EÚ a západného Balkánu sa naposledy stretli 23. júna v Bruseli. Po tomto stretnutí potvrdili európsku perspektívu pre západný Balkán a zhodli sa, že budúcnosť tohto regiónu je v Európskej únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok