Koho to Rusi zmasakrovali? Chválili sa smrťou sabotérov, v skutočnosti mohlo ísť o fanúšikov počítačovej hry

ta3/SamuelDrozda
26.12.2022 06:00

Traja muži, ktorých zabili počas operácie ruskej tajnej služby FSB, boli podľa ruských médií pravdepodobne fanúšikovia počítačovej hry oblečení v kostýmoch a nie ukrajinskí agenti.

Koho to Rusi zmasakrovali? Chválili sa smrťou sabotérov, v skutočnosti mohlo ísť o fanúšikov počítačovej hry
Profimedia/ČTK/Makovička Lukáš

"Presne tieto vlajky bolo možné vidieť v rukách ultrapravicových gangov počas kyjevského Majdanu," uvádza sa v správe, ktorá odkazuje na udalosti z roku 2014, ktoré zvrhli poslednú ukrajinskú proruskú vládu. Jediné logo spojené s ukrajinskou stranou Volya, ktoré Business Insider dokázal nájsť, je tvorené výrazným žltým písmom na bielom pozadí. Napriek tomu sa v reportáži uvádza, že "je jasné, koho príkazy plnia". Táto vlajka však silne pripomína vlajku rovnomennej skupiny z videohry S.T.A.L.K.E.R.

Dvaja muži identifikovaní denníkom The Moscow Times, ktorý si prezrel ich možné účty na sociálnych sieťach, boli miestny obyvateľ Voronežu Vladimir Kotovsky a účet pod názvom Stalker Phosgene. Miestnosť v reportáži Russia-1 sa tiež zhoduje s miestnosťou, ktorá sa objavila na fotografii zdieľanej profilom Stalker Phosgene na sociálnych sieťach, informoval denník. Business Insider to nedokázal nezávisle overiť. Portál si však prezrel účet s tým istým menom na ruskej sociálnej sieti VKontakte, kde sa majiteľ účtu javil ako fanúšik videohry S.T.A.L.K.E.R..

Veľký počet fotografií na účte zobrazuje muža vo vojenskom výstroji na fotkách, ktoré vyzerali ako inscenácia. Účet bol naposledy aktívny 22. novembra a na žiadosť Business Insidera o komentár nereagoval. Kotovského účet podľa denníka tiež ukázal, že je fanúšikom spomínanej videohry. Nemenovaný člen miestnej airsoftovej fanúšikovskej skupiny pre noviny povedal, že "Stalker Phosgene bol anarchista, rebel a podporoval Ukrajinu", a že mu "mnohokrát zakázali hrať airsoft pre porušovanie pravidiel". Kotovsky bol podľa zdroja obyčajným človekom, ktorý "podporoval Navaľného“.

Zábery z miesta činu nie sú vhodné pre citlivého diváka.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok