Na vojenskom letisku pri Kursku horí zásobník ropy. Podľa Ruska za to môže ukrajinský dronový útok

ta3 ČTK
6.12.2022 07:23

Na vojenskom letisku neďaleko ruského Kurska horí zásobník ropy. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt na sociálnej sieti napísal, že letisko sa stalo terčom útoku ukrajinského dronu. Obete nie sú hlásené. Požiar podľa gubernátora stále trvá. Na miesto podľa agentúry TASS vyšli tri špeciálne hasičské vlaky. Kyjev sa k incidentu nevyjadril. Spojené štáty večer uviedli, že nepodporujú Ukrajinu v tom, aby útočila mimo svojich hraníc.

Kursk leží zhruba 100 kilometrov od hraníc napadnutej krajiny. Starovojt minulý týždeň uviedol, že ukrajinské jednotky vykonali v oblasti niekoľko útokov, ktoré spôsobili výpadky prúdu. Ukrajina sa neprihlásila ani k dnešnému útoku, ani žiadnemu z minulého týždňa.

V pondelok ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dva ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na letecké základne v Saratovskej a Riazanskej oblasti, zabili troch vojakov a spôsobili materiálne škody. Ani k týmto útokom sa Kyjev neprihlásil. Jednalo by sa však o ukrajinský útok vykonaný zatiaľ najhlbšie na ruskom území od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Podľa informácií zo sociálnych sietí drony poškodili dva bombardéry Tu-95 na základni Engels pri Saratove a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letisku Ďagilevo pri Riazane. Tieto strategické bombardéry odpaľujú strely s plochou dráhou letu proti objektom na Ukrajine, v posledných týždňoch aj proti objektom energetickej infraštruktúry.

Americké ministerstvo zahraničia v utorok uviedlo, že údery mimo hranice Ukrajiny nepodporuje, ale že USA krajine poskytujú to, čo potrebuje na obranu svojho územia. BBC napísala, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú podľa dostupných informácií vo výzbroji prostriedok s doletom umožňujúcim zasiahnuť letisko v Engelse a pri Riazane, ale na jeseň ukrajinské zbrojovky informovali, že dokončujú vývoj dronu o dolete 1000 kilometrov. Podrobnosti útokov však ešte nie sú známe.

Ukrajinské sily zrejme podnikli útoky na dve ruské strategické letecké základne, čím predviedli schopnosť zasahovať hlboké ruské zázemie a možno aj narušiť ruské ťaženie proti ukrajinskej infraštruktúre, upozornil v pravidelnej zvodke americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Neschopnosť Moskvy predvídať a zabrániť ukrajinským útokom na strategické základne, vzdialené 700 kilometrov od ukrajinských pozícií, rozhnevala ruských vojnových blogerov, ktorí vyzývajú ruské velenie k masívnym odvetným útokom proti Ukrajine. Sťažujú sa tiež, že velenie nedokázalo uchrániť základne, hoci sa javili jasným cieľom.

Niektorí bloggeri podľa ISW naznačujú, že útoky na základne mohli byť dielom skupín ukrajinských záškodníkov, iní zase varujú, že aj Moskva môže byť ohrozená, pokiaľ drony boli vypustené z Ukrajiny. Útoky na základne s bombardérmi, ktoré sú nosičmi jadrových zbraní (na útoky proti Ukrajine používajú strely s konvenčnými hlavicami), podľa niektorých bloggerov ohrozujú postavenie Ruska ako jadrovej veľmoci.

Britská rozviedka predpokladá, že ruské velenie zareaguje rozptýlením bombardérov na ďalšie základne a tiež vyhľadaním a prísnym potrestaním dôstojníkov, ktoré označí za zodpovedných za jedno z najhorších zlyhaní ochrany strategických objektov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok