USA upravili raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu tak, aby nedostrelili do Ruska

TA3 ČTK
5.12.2022 23:56

Spojené štáty upravili salvové raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu tak, aby nedostrelili na ruské územie a USA sa tak vyhli rozpútaniu širšieho konfliktu s Ruskom. Podľa denníka The Wall Street Journal to oznámilo americké ministerstvo obrany.

USA upravili raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu tak, aby nedostrelili do Ruska
Twitter/NEXTA

Pentagon odmietol poskytnúť informácie o konkrétnych zmenách vykonaných na zbraňových systémoch, ktorých Kyjevu dodal 20, a ktoré majú teraz dostrel zhruba 80 kilometrov. 

Podľa hovorcu Pentagonu Patricka Rydera sa zmeny týkajú ako softvéru, tak hardvéru a znemožňujú zo systému vypáliť rakety dlhšieho dostrelu. Ryder dodal, že "Spojené štáty sú naďalej odhodlané poskytovať Ukrajine vybavenie, ktoré potrebuje na obranu pred ruskou inváziou". Ukrajinská armáda aj Biely dom sa k veci odmietli vyjadriť.

Opatrný postup v dodávkach zbraní naznačuje, že Biely dom proti sebe pri rozhodovaní neustále váži vojenský prínos pre Ukrajinu proti riziku rozpútania širšieho konfliktu s Moskvou, a to napriek tomu, že USA dostali od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sľub, že dodané systémy nepoužije na útok na ruské územie.

Systémy s dlhším dostrelom by Ukrajincom umožnili cieliť na ruské vojenské ciele na Kryme aj v Rusku samotnom. Terčom útokov sa v pondelok stali dve ruské armádne letiská. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS tvrdí, že Ukrajina sa pokúsila na letiskách v Saratovskej a Riazanskej oblasti útočiť pomocou dronov a že na jednom z letísk zomreli traja ruskí vojaci a štyria ďalší utrpeli zranenia.

Jedno zo zasiahnutých letísk je miestom, odkiaľ vzlietajú ruské bombardéry, kým odpália strely s plochou dráhou letu proti objektom na Ukrajine, v posledných týždňoch aj proti objektom energetickej infraštruktúry. 

Kyjev sa k útokom na ruské letiská neprihlásil, zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v pondelok ale na twitteri ironicky napísal: "Zem je guľatá... Ak sa niečo veľmi často vypúšťa do vzdušného priestoru druhých štátov, skôr alebo neskôr sa neznáme lietajúce objekty vrátia na miesto vzletu." Stanica BBC uviedla, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú podľa dostupných informácií vo výzbroji prostriedok s doletom umožňujúcim zasiahnuť letisko v Engelse a pri meste Riazaň, ale na jeseň ukrajinské zbrojovky informovali, že dokončujú vývoj dronu s doletom 1000 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok