KĽDR opäť vypálila do mora delostrelecké granáty. Tvrdí, že ide o reakciu na cvičenie Južnej Kórey a USA

ta3 ČTK
6.12.2022 07:11

Severokórejská armáda v utorok opäť strieľala do mora delostrelecké granáty po tom, čo ich v pondelok zo svojho východného i západného pobrežia vypálila zhruba 130. KĽDR uvádza, že paľbou reaguje na juhokórejsko-americké vojenské cvičenie, ktoré sa koná neďaleko hraníc, píše agentúra Kjódó.

KĽDR sa musí pripraviť
TASR/AP

Hovorca generálneho štábu KĽDR trval na tom, že "Južná Kórea musí okamžite prestať so svojimi provokatívnymi vojenskými krokmi v oblasti neďaleko hraníc", kde podľa neho vypálila v utorok ráno (v noci SEČ) niekoľko rakiet a delostreleckých granátov. Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA uviedla, že Pchjongjang v utorok počas ôsmich a pol hodiny vypálil 82 delostreleckých granátov. Podľa juhokórejskej armády KĽDR odpálila okolo stovky granátov.

Soul kritizoval pondelkové odpaly ako porušenie medzikórejskej dohody z roku 2018, ktorej cieľom bolo zmierniť napätie na Kórejskom polostrove. Niektoré z granátov dopadli podľa Soulu do blízkosti nárazníkového pásma pri námornej hranici medzi oboma štátmi.

Južná Kórea a USA v tomto roku tiež zintenzívnili vojenské cvičenia, čo zdôvodňujú potrebou odstrašiť jadrovo vyzbrojenú KĽDR. Soul s Američanmi podľa agentúry Reuters od pondelka vykonáva spoločné strelecké cvičenie v okrese Čchorwon neďaleko demilitarizovaného pásma.

Dohoda z roku 2018 bola najpodstatnejšou dohodou, ktorá vzišla z niekoľkomesačných rokovaní medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a vtedajším juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, píše Reuters. Nedávne cvičenia a ukážky sily v blízkosti prísne stráženej hranice však vyvolávajú pochybnosti ohľadom budúcnosti tohto usporiadania. Soul Severnú Kóreu viní z toho, že delostreleckými cvičeniami dohodu tento rok opakovane porušila.

Severná Kórea tento rok prvýkrát od roku 2017 obnovila skúšky svojich medzikontinentálnych balistických rakiet a podľa Južnej Kórey a Spojených štátov sa pripravuje aj na obnovenie jadrových skúšok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok