V Číne sa rozlúčili s bývalým prezidentom Ťiang Ce-minom. Zomrel vo veku 96 rokov na leukémiu

ta3 ČTK
6.12.2022 07:04

V Pekingu sa konal pohreb Ťiang Ce-mina, bývalého mocného čínskeho prezidenta z rokov 1993 až 2003 a generálneho tajomníka komunistickej strany v rokoch 1989 až 2002. Čínske úrady vyzvali verejnosť, aby jeho dnešný pohreb sledovala v priamom prenose, píše agentúra Kjódó.

V Číne sa rozlúčili s bývalým prezidentom Ťiang Ce-minom. Zomrel vo veku 96 rokov na leukémiu
CCTV via AP

Ťiang bol pochovaný v Pekingu vo Veľkej sále ľudu za prítomnosti vysoko postavených straníckych i vojenských funkcionárov vrátane prezidenta Si Ťin-pchinga. Poplašné sirény v momente začiatku pohrebu (o 3:00 SEČ) sa na tri minúty rozozneli. Počas tejto doby sa tiež zastavil obchod na finančných i akciových trhoch.

Bývalý prezident zomrel minulý týždeň v 96 rokoch na leukémiu a mnohopočetné zlyhanie orgánov. Do čínskych dejín sa zapísal predovšetkým vďaka ekonomickým reformám; priviedol Čínu do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a umožnil súkromné podnikanie. Krajina za jeho vlády zažila svoje najdlhšie obdobie hospodárskeho rastu. Za hranicami však Ťiang Ce-minovi zostala nálepka tvrdého autoritárskeho vodcu.

Čínska vláda za jeho éry tvrdo prenasledovala všetkých disidentov, ktorí sa odvážili spochybniť monopol komunistickej strany, nechávala uväzniť bojovníkov za ľudské práva a zakázala duchovné hnutie Fa-lun-kung, ktoré vnímala ako hrozbu.

"Osemdesiate a deväťdesiate roky boli u nás aj v zahraničí obdobím politických búrok, svetový socializmus prešiel mnohými komplikáciami. Niektoré západné krajiny na Čínu uvalili takzvané sankcie," povedal obecenstvu na pohrebe dnes súčasný prezident Si. "Ťiang ale pokračoval v presadzovaní reforiem, otváraní a posilňovaní straníckeho puta voči ľudu. Podporoval čínsku nezávislosť, dôstojnosť, bezpečnosť a stabilitu," dodal Si.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok