Traja čínski astronauti sa vrátili na Zem, posádka strávila na vesmírnej stanici pol roka

TA3 ČTK
4.12.2022 14:28

Návratový modul vesmírnej lode s tromi čínskymi kozmonautmi v nedeľu pristál v púšti Gobi na severe Číny, informovala agentúra AP. Posádka v júni vyletela na čínsku vesmírnu stanicu Tchien-kung na obežnej dráhe okolo Zeme lodí Šen-čou 14 a strávila na stanici pol roka.

Traja čínski astronauti sa vrátili na Zem, posádka strávila na vesmírnej stanici pol roka
Twitter/Chinese Space Station

Modul s astronautmi pristál v púšti Gobi o 20:10 miestneho času (13:10 SEČ). Posádku viedol astronaut Čchen Tung, ktorý sa už na jednej vesmírnej misii zúčastnil. Jej súčasťou bola aj Liou Jang, ktorá sa stala prvou ženou, ktorá v rámci čínskeho vesmírneho programu odštartovala do vesmíru, a Cchaj Sü-če. Trojicu na vesmírnej stanici vystriedali 57-ročný Fei Ťün-lung, veterán misie Šen-čou 6 z roku 2005, a kozmonauti Teng Čching-ming a Čang Lu, ktorí sú vo vesmíre prvýkrát. Misia lode Šen-čou 15, s ktorou vyleteli na obežnú dráhu, odštartovala z kozmodrómu Ťiou-čchüan v utorok.

Vystriedaním posádok bola zavŕšená posledná fáza konštrukcie čínskej vesmírnej stanice. Tretí a posledný modul sa na konci októbra pripojil k stanici, čo bol jeden z posledných krokov vo viac ako desaťročnom úsilí Číny o udržanie stálej prítomnosti na obežnej dráhe.

Dokončenie prvej čínskej vesmírnej stanice, ktorej životnosť Peking plánuje až na 15 rokov, je míľnikom v ambíciách Číny na nízkej obežnej dráhe okolo Zeme. Starnúca Medzinárodná vesmírna stanica (ISS), ktorú spravuje americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), by mohla ukončiť prevádzku do konca tohto desaťročia.

Čínska vesmírna stanica Tchien-kung vzniká bez pomoci iných štátov. Čína sa na projekte ISS nepodieľa kvôli nesúhlasu Spojených štátov, ktorým vadí, že čínsky vesmírny program riadi vojenské krídlo čínskej komunistickej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok