Kamenický: Lekári odhadzovali plášte vždy za pravicových vlád. Gyimesi označil dohodu s odborármi za víťazstvo

ta3/Dominik Pálka
4.12.2022 12:48

Vláda odvrátila kolaps v zdravotníctve. Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa blíži. Prejde návrh štátneho rozpočtu? Aj o týchto témach sme sa rozprávali s Györgym Gyimesim, Mariánom Viskupičom a Ladislavom Kamenickým v relácii V politike.

20221204_v_politike_1.jpg
TA3

Je znížená DPH na vleky či športoviská opodstatnená?

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ide o podporu cestovného ruchu, ktorý utrpel počas pandémie covidu. Takéto objekty sa podľa vlády nedostali do žiadnej schémy pomoci. Daň z pridanej hodnoty (DPH) by sa mala dočasne znížiť na 10 percent nielen na športoviská, ale aj na gastro. Znížená sadzba dane by sa mala uplatňovať do konca marca 2023.

"Vláda chce znížiť DPH pre gastro len na tri mesiace, aby mohol Igor Matovič tvrdiť, že to nefunguje," povedal Viskupič. Gastro prevádzky majú podľa neho sezónu v lete. Myslí si, že to nie je rozumné riešenie. Podľa neho by znížená sadzba dane mala trvať aspoň jeden rok. 

Hlasovanie o rozpočte sa blíži

György Gyimesi povedal, že dohoda s poslancami okolo Tomáša Tarabu pri hlasovaní o štátnom rozpočte neexistuje. "Mne vôbec nebude prekážať, ak za rozpočet bude hlasovať Taraba či Kuffa, bol by som dokonca rád," dodal.

Kamenický uviedol, že strana Smer chce, aby "táto nekompetentná vláda išla už preč". "My zahlasujeme za rozpočet, ak budú garantované predčasné voľby," dodal. 

Mikulec to ustál, ale čo Heger?

Poslancov čaká počas týždňa mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Začať sa má vo štvrtok o 14.00 h. Schôdzu iniciovala opozičná SaS, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. SaS tvrdí, že vláda Eduarda Hegera (OĽANO) nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestal bojovať proti mafii a korupcii. Premiér i minister financií to odmietli. Heger vyzval SaS, aby sa vrátila späť z kratšej cesty, Matovič za návrhom vidí aj snahu o pomstu.  

Gyimesi si myslí, že dôvody na odvolávanie vlády sú "absurdné". "Ako môže SaS napísať, že dôvodom je rezignácia na boj s korupciou a mafiánskym štátom a pod návrh sa podpíše Peter Pellegrini (Hlas-SD), ktorý ho pomáhal budovať," kritizoval.

Viskupičovi neprekáža, že sa pod návrh podpísala strana Hlas. "Vláda rezignovala na korupciu. Dnes je jediná strana SaS, ktorá sa snaží bojovať proti korupcii," dodal. 

"Smer za každé odvolanie tejto vlády zahlasuje. Samozrejme zahlasujem za pád vlády, ale mali by byť umožnené predčasné voľby," povedal Kamenický.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok