Kamenický: Lekári odhadzovali plášte vždy za pravicových vlád. Gyimesi označil dohodu s odborármi za víťazstvo

ta3/Dominik Pálka
4.12.2022 12:48

Vláda odvrátila kolaps v zdravotníctve. Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa blíži. Prejde návrh štátneho rozpočtu? Aj o týchto témach sme sa rozprávali s Györgym Gyimesim, Mariánom Viskupičom a Ladislavom Kamenickým v relácii V politike.

Podľa Gyimesiho ide o víťazstvo

Vláda a lekárski odborári podpísali v stredu na Úrade vlády SR memorandum, ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach.

Podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet a poslanec NR SR György Gyimesi (OĽANO) si myslí, že dohoda s lekárskymi odbormi odvrátila kolaps zdravotníctva. "Urobili sme to, čo predchádzajúce vlády nikdy neurobili," dodal. Podľa Gyimesiho je dohoda "víťazstvom pre pacientov". Odmietol, že by poslanci z hnutia OĽANO boli manipulovaní Igorom Matovičom. Nepovažuje za Matovičovu porážku to, že parlament schválil dohodu, aj keď ju minister financií kritizoval. "Aj on má právo na svoj názor. Neberiem to ako jeho porážku," dodal.

Podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet a poslanec parlamentu Ladislav Kamenický (Smer-SD) s Gyimesim nesúhlasil. "Igor Matovič dostal v parlamente dve facky. Jednou bolo to, že neprešla výročná správa a druhou bolo hlasovanie o dohode s odbormi," povedal. Podľa neho bol Matovič asi jediný v sále parlamentu, kto za dohodu nechcel zahlasovať. "Plášte sa hádzali za pravicových vlád. My sme vždy vyriešili problémy, ktoré nastali," dodal.

Matovič to nechal vyhniť, povedal Viskupič

Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet poslanec Marián Viskupič (SaS) povedal, že "zdravotníctvo si nesie problémy z minulosti". Podľa neho Matovič nechal veci "vyhniť". "Naša ekonomika nefunguje tak dobre ako česká. Slovensko nedokáže garantovať české platy, v tomto je problém," uviedol Viskupič. 

György Gyimesi povedal, že dlhy nemocníc sa generujú už 30 rokov. "Všetky úroky sú 9-percentné. Za vlád Smeru na oddlžovanie nemocníc nešlo nič, pretože tie peniaze jednoducho ukradli," kritizoval.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok