Súhrn skupín na MS v Katare. Kto prekvapil a kto sklamal?

ta3/Milan Špak
3.12.2022 12:00

Futbalové majstrovstvá sveta majú za sebou 48 zápasov v základných skupinách, ktoré pole účastníkov zredukovali na polovicu. Katar tak opúšťa 16 tímov. Prečítajte si prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa doposiaľ na MS udialo.

Súhrn skupín na MS v Katare. Kto prekvapil a kto sklamal?
AP Photo/Ariel Schalit

Skupina G

Papierové predpoklady sa naplnili v skupine G. Favoriti z Brazílie mali postup vo vrecku istý už po dvoch zápasoch – po tri body si pripísali proti Srbsku aj Švajčiarsku. Prehra v treťom zápase proti Kamerunu im už neuškodila a do osemfinále "kanárici" postúpili z prvej priečky. Ich fanúšikov však môžu znepokojovať dve veci. Prvou je, že v troch zápasoch strelili dokopy iba tri góly. Druhou je zdravotný stav ich najväčšej hviezdy Neymara, ktorý si v úvodnom zápase proti Srbsku zranil členok, a do ďalších bojov v skupine už nezasiahol.

Do osemfinále sa z druhého miesta dostali Švajčiari, ktorí vyhrali taktiež dva zápasy. Najprv si poradili s Kamerunom a v súboji o postup porazili Srbsko 3:2. Úchvatný bol najmä prvý polčas, po ktorom išli mužstvá do kabín za stavu 2:2. Napokon skončili Švajčiari v skupine za Brazíliou len vďaka horšiemu skóre.

Skupina H

Drámu do posledných momentov priniesla skupina H. Portugalčania mali po dvoch výhrach postup zabezpečený už pred posledným skupinovým kolom. Ghanu porazili 3:2, s Uruguajom si poradili 2:0. Skóre v stretnutí proti Ghane otvoril Cristiano Ronaldo a stal sa tak prvým hráčom, ktorý skóroval na piatich majstrovstvách sveta.

Z druhého miesta mohli pred záverečnými zápasmi postúpiť všetky ostávajúce tímy, teda Ghana, Uruguaj aj Južná Kórea. V najlepšej pozícii boli reprezentanti z afrického kontinentu, ktorí mali na konte tri body, Uruguaj a Kórejská republika mali po bode. Šťastie sa napokon usmialo na Južnú Kóreu, ktorá gólom z nadstaveného času porazila Portugalsko 2:1. Uruguaju nestačil ani triumf 2:0 nad Ghanou. Kórejčania postúpili do vyraďovacej časti vďaka lepšiemu skóre, pričom rozhodol až vyšší počet strelených gólov.

Osemfinálové dvojice

  • Holandsko - USA (sobota 3. decembra o 16.00 h) 3:1
  • Argentína - Austrália (sobota 3. decembra o 20.00 h) 2:1
  • Francúzsko - Poľsko (nedeľa 4. decembra o 16.00 h) 3:1
  • Anglicko - Senegal (nedeľa 4. decembra o 20.00 h)
  • Japonsko - Chorvátsko (pondelok 5. decembra o 16.00 h)
  • Brazília - Južná Kórea (pondelok 5. decembra o 20.00 h)
  • Maroko - Španielsko (utorok 6. decembra o 16.00 h)
  • Portugalsko - Švajčiarsko (utorok 6. decembra o 20.00 h)

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok