Súhrn skupín na MS v Katare. Kto prekvapil a kto sklamal?

ta3/Milan Špak
3.12.2022 12:00

Futbalové majstrovstvá sveta majú za sebou 48 zápasov v základných skupinách, ktoré pole účastníkov zredukovali na polovicu. Katar tak opúšťa 16 tímov. Prečítajte si prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa doposiaľ na MS udialo.

Súhrn skupín na MS v Katare. Kto prekvapil a kto sklamal?
AP Photo/Ariel Schalit

Skupina D 

V "déčku" boli jasným favoritom obhajcovia titulu Francúzi, a to aj napriek tomu, že im v Katare chýbajú opory v podobe Benzemu, Kanteho či Pogbu. Reprezentanti krajiny Galského kohúta do šampionátu vstúpili s prehľadom, Austráliu zdolali 4:1. Proti Dánsku sa síce herne mierne trápili, no vďaka dvom gólom Mbappého vyhrali 2:1. V poslednom zápase tak mohli nechať svoje najväčšie hviezdy oddychovať a ani prehra 0:1 proti Tunisku im nezabránila v postupe z prvého miesta.

Druhým postupujúcim sa stala prekvapujúco Austrália, ktorá sa po prehre proti Francúzsku pozbierala, a Tunisko s Dánskom porazila zhodne 1:0. U protinožcov tak mohla vypuknúť radosť po historicky druhom postupe zo základnej skupiny majstrovstiev sveta. Jedným z najväčších sklamaní doterajšieho priebehu turnaja sa stali Dáni. Semifinalisti posledného Eura skončili v skupine na poslednej priečke so ziskom jediného bodu za remízu s Tuniskom. Na turnaji strelili iba jeden gól.

Skupina E

V tejto skupine sa o postupujúcich rozhodovalo do posledných minút. Na jej úvod Nemci šokujúco podľahli Japonsku 1:2, a to im v konečnom dôsledku na turnaji zlomilo väz. Majstri sveta z roku 2014 síce remizovali so Španielskom a porazili Kostariku, no reprezentanti krajiny vychádzajúceho slnka sa v Katare postarali aj o druhú prvotriednu senzáciu, v poslednom zápase porazili 2:1 Španielsko a prekvapivo ovládli skupinu E.

Druhým postupujúcim sa stali Španieli, ktorí na úvod rozstrieľali Kostariku 7:0, a zdalo sa, že mieria za bezproblémovým postupom. Opak bol však pravdou. Remíza s Nemeckom a prehra s Japonskom spôsobili, že sa museli o postup strachovať. Vyfúknuť im ho mohla Kostarika, ktorá však neudržala vedenie 2:1 proti Nemecku. Šampióni z roku 2010 tak do osemfinále postúpili z druhého miesta.

Skupina F

Jasnými favoritmi na postup zo skupiny F boli pred turnajom druhý tím svetového rebríčka FIFA Belgicko a finalisti posledných majstrovstiev sveta z Chorvátska. Futbal však aj v tomto prípade ukázal svoje čaro a všetko bolo napokon inak. Belgičania síce na začiatok vybojovali výhru 1:0 proti Kanade, no herne ani zďaleka nepresvedčili. Kríza sa naplno prejavila v zápase proti Maroku, ktorý Belgičania absolútne nezvládli, a prehrali 0:2. Záverečná bezgólová remíza spôsobila, že "zlatá" belgická generácia ani na piatom turnaji nedosiahne veľký úspech.

Najpríjemnejším prekvapením skupiny boli spomínaní Maročania. Okrem Belgicka zvíťazili aj nad Kanadou, s Chorvátmi remizovali, a napokon celú skupinu so ziskom siedmich bodov vyhrali. Druhému Chorvátsku na postup stačil zisk štyroch bodov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok