ROZHOVOR: Migračný tlak neklesá. Kontroly utečeneckú krízu nevyriešia, hovorí politológ

ta3/Milan Špak
5.12.2022 00:00

Kontroly na vnútorných hraniciach v rámci Schengenu sú posledným zúfalým krokom politikov, ktorí sa snažia upokojiť verejnú mienku a zabrániť nárastu extrémizmu. Uvedomujú si však, že to nie je ideálne riešenie, povedal v rozhovore pre ta3 politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Zsolt Gál.

ROZHOVOR: Migračný tlak neklesá. Kontroly utečeneckú krízu nevyriešia, hovorí politológ
TASR - Vladimír Benko/Ministerstvo vnútra SR

Prečo sa nepodarilo za tie roky nájsť riešenie na celoeurópskej úrovni?

Možno aj preto, lebo problémy v krajinách pôvodu sú neriešiteľné, a to znamená, že migračný tlak na EÚ bude pretrvávať a pravdepodobne dokonca posilňovať. Čiže ľudia budú prúdiť ďalej tak či tak, na druhej strane EÚ stále z humanitárnych dôvodov nemá odvahu obmedziť univerzálne práva azylantov. A tak najväčšou bariérou na ceste do EÚ sú vysoké náklady, teda reálne cena, ktorá sa platí medzinárodným pašeráckym gangom. Je to, samozrejme, značne pokrytecké. Tvárime sa, že stále zabezpečujeme utečencom ochranu, ale veríme, že kvôli prekážkam, ktoré dávame do cesty aj my, a najmä cenám pašerákov ich príde menej, a nejak to už zmanažujeme ako doteraz.

Čo hovoríte na konšpirácie týkajúce sa prílevu migrantov? Že v skutočnosti neutekajú pred vojnou, že sem prichádzajú takmer výlučne muži a tí tu budú okrádať a znásilňovať?

Nezakladajú sa na pravde, ako väčšinou, je to mix pravdy, poloprávd a lží, často vytrhnutých z kontextu a často ide o ruskú propagandu, čo len preberajú. Áno, sú aj takí, ktorí neutekajú pred vojnou, "iba" pred biedou, alebo nejakým diktátorom, ale väčšina bola aj v posledných rokoch z vojnou postihnutých oblastí. A samozrejme, na nebezpečnú a náročnú cestu posielajú mladých mužov. Čakajú, že vytvoria zázemie, a keď sa uchytia na Západe, tak dúfajú, že zoberú so sebou aj zvyšok rodiny, keď ju majú. Konšpirátori by snáď poslali na takú cestu svoju mladú ženu s deťmi? 

Pri kriminalite sa treba pozerať na priemerné čísla, lebo ak príde milión migrantov, tak sa nečudujme, že niektorí budú kriminálnici. Problém je vtedy, keď bude viac trestných činov, ako pripadá na milión ľudí u nás doma, to sa však väčšinou nedeje v prvej generácii. A nezabudnime, že napríklad  z Ukrajiny prišli najmä ženy, deti a starší ľudia, napriek tomu konšpirátori si vždy nájdu inú kritiku - stoja príliš veľa, majú samé luxusné autá a podobne. 

Problém je, že konšpirátori aj extrémisti a populisti hrajú s najsilnejšími ľudskými emóciami, ako strach z neznáma, nenávisť voči odlišným skupinám, závisť a rôzne frustrácie ľudí, a že sociálne médiá ich negatívne posolstvá zosilňujú. Racionálne s nimi debatovať nemá veľký zmysel. Možno trošku pomôže, keď sa ich opýtame, čo by robili oni, a konkrétne čo a ako by zmenili, ale nečakajme žiadne zázraky.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok