Ukrajinka opísala deportáciu do Ruska: Kontroly, mäsová konzerva, žiaden internet a zbití muži

ta3/dp, Seznam Zprávy, RFE/RL
5.12.2022 00:00

Ukrajinka Olena Strukaljovová bola ruskou okupačnou správou na Ukrajine deportovaná zo svojho rodného Mariupolu do Ruska. Píše český portál Seznam Zprávy, ktorý rozhovor prebral od Rádia Slobodná Európa.

ONLINE: Putin označil správy o zverstvách v Buči za provokáciu. V Mariupole fungujú mobilné krematóriá
TASR/AP

Ľudia sa báli a dôkladne čistili svoje telefóny. Mazali všetko ukrajinské, dokonca aj priateľov, ktorí by mohli poslať nežiaduce správy. "Všetko, čo sa týkalo Ukrajiny, mohlo spôsobiť problémy, takže ľudia v zhone mazali fotky a ďalšie dokumenty zo svojich mobilov. Dokonca aj čísla svojich priateľov, ktorí im mohli poslať nejaké kompromitujúce správy. Akonáhle ste prišli dovnútra, vzali vám telefón, pripojili ho k internetu a dôkladne ho prehľadali."

Postaráme sa o vás, povedali

Niekedy na miesto prichádzali aj ruskí dobrovoľníci. "Všetci mali na sebe rovnaké oblečenie. Boli dobre rozpoznateľní. Mali logo politickej strany Jednotné Rusko. Modré a červené bundy. Všetkým hovorili, že majú odísť do Ruska, že sa o nich Rusko postará: 'Postaráme sa o vás, akoby ste boli naši. Budete sa tam môcť umyť a najesť, dostanete aj nejaké peniaze, nájdete si prácu a všetko bude v poriadku. Ukrajina vás opustila, Ukrajina vás nechce. Sú tam fašisti. Ale Rusko na vás čaká, Rusko sa o svojich postará. Hovoríte po rusky, takže ste Rusi. Radšej choďte do Ruska',“ presviedčali podľa Oleny ľudí.

Väčšina ľudí sa nechala presvedčiť. Aj ona sama nasadla spoločne s ostatnými do autobusu, ktorý mieril do Ruska. "Ľudia odišli, pretože nemali inú možnosť. Tiež sme súhlasili. Nasadli sme do autobusu a išli cez Mariupol, po triede Metalurgov, a potom na ľavý breh. V autobuse bolo asi 50 ľudí a všetci sme plakali kvôli tomu, čo sme videli," povedala trpko.

Rusi ešte niekoľkokrát Olenu skontrolovali a preverovali. Keď ju na ruskom území prepustili, odišla okamžite do Gruzínska. "Nechcela som zostať v Rusku. Keby som tam niekedy chcela žiť, urobila by som to už dávno. Ja v Rusku žiť nechcem. Nepáči sa mi to tam. Mám rada Ukrajinu a chcem žiť na Ukrajine. Nechcem Rusko – žiadny Ukrajinec ho nechce. Naša krajina sa nikdy nepripravovala na nejakú inváziu do Ruska. V našej krajine nikdy neboli žiadni fašisti. Rusko nám prinieslo len skazu a vraždenie. A teraz rozdávajú humanitárnu pomoc. Je to nechutné. Zabili naše mesto aj jeho obyvateľov," hovorí Olena, ktorá poskytla rozhovor reportérom Rádia Slobodná Európa v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi.

Ukrajinské úrady odhadujú, že od ruskej invázie 24. februára bolo viac ako 1,6 milióna Ukrajincov nútených presťahovať sa do Ruska. Mnohí z nich prešli takzvanými filtračnými tábormi.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok