Na masovom pohrebisku pri Mariupole podľa satelitných snímkov pribudlo cez tisíc nových hrobov

ta3 čtk
7.11.2022 18:20

Na masovom pohrebisku blízko juhukrajinského mesta Mariupol, ktoré obsadili Rusi, bolo vykopaných cez 1500 nových hrobov. Vyplýva to z analýzy satelitných záberov, ktorú urobila britská BBC.

ONLINE: Pri Mariupole bol nájdený tretí masový hrob. OSN žiada 2,25 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc
TASR/AP

Na satelitných snímkach vytvorených nedávno spoločnosťou Maxar je vidieť, ako sa tri masové pohrebisko v blízkosti okupovaného Mariupolu v obciach Stary Krym, Manhuš a Vynohradne od jari neustále rozrastajú. Z analýzy záberov práve zo Starého Krymu vyplynulo, že od júna sa počet tamojších hrobov zvýšil o 1500. Teraz sa odhaduje, že od začiatku vojny tam bolo celkom vykopaných vyše 4600 hrobov. Koľko je tam pochovaných ľudí, sa ale nedá povedať.

Prístavné mesto Mariupol Rusi obliehali krátko po začiatku tohtoročnej invázie z 24. februára, ale dobyť sa ho podarilo až v máji, po týždňoch masívneho ostreľovania a bombardovania, ktoré si vyžiadalo tisíce obetí a zničenie časti mesta.

Ukrajinskí predstavitelia sa domnievajú, že pri bojoch v Mariupole bolo zabitých najmenej 25.000 ľudí, ďalších 5000 až 7000 zahynulo v troskách domov pri bombardovaní. Pred vojnou žilo v Mariupole takmer 500 000 ľudí.

Témy: Mariupoľ Krym
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok