Slovnaft kritizuje vládu: Zavedením príspevku ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska

ta3 tasr
2.12.2022 08:34

Zavedenie solidárneho príspevku vo výške 70 % zo zvýšeného zisku rafinérií, spoločností na ťažbu plynu, ropy a uhlia, bude mať negatívny vplyv na energetickú bezpečnosť krajiny, slovenskú ekonomiku a v konečnom dôsledku aj príjmy štátneho rozpočtu v budúcnosti. Upozornila na to rafinéria Slovnaft, ktorej sa mimoriadny odvod priamo dotýka.

Slovnaft kritizuje vládu: Zavedením príspevku ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska
TASR/Jaroslav Novák

Spoločnosť stredajšie rozhodnutie vlády berie na vedomie, no viac ako dvojnásobné zvýšenie sadzby oproti odporúčaniu Rady EÚ, ktoré je na úrovni 33 %, však vníma ako diskriminačné a vysoko znevýhodňujúce v konkurenčnom prostredí. "Zaistenie energetickej bezpečnosti Slovenska aj stredoeurópskeho regiónu si vyžaduje investície rádovo v stovkách miliónov eur, pričom takto navrhnutý solidárny príspevok môže investície spoločnosti Slovnaft výrazne oklieštiť," zdôraznil Slovnaft.

Firma upozornila, že nikto zo zástupcov vlády si nenašiel čas rokovať s jedným z najväčších prispievateľov do štátneho rozpočtu a konzultovať tak zásadnú vec. Vláda podľa Slovnaftu zavádza neúmerne vysoký solidárny príspevok bez relevantných analýz a prepočtov práve v čase, kedy by sa mala sústrediť na pomoc pri zabezpečení alternatívnych dodávok ropy najmä z pohľadu prepravných kapacít a taríf.

Majiteľom Slovnaftu je maďarská skupina MOL. "Spoločnosť Slovnaft a Skupina MOL preskúmajú všetky právne možnosti aj v súvislosti s dohodou o vzájomnej podpore a ochrane investícií medzi Slovenskom a Maďarskom," upozornila rafinéria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok