Podniky môžu požiadať štát o pomoc s cenami energií, vláda na to vyčlení stovky miliónov eur

ta3 TASR
1.12.2022 16:21

Podniky si už môžu požiadať o štátnu pomoc s cenami energií. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyhlásilo výzvu na dotácie cien elektriny a plynu v celkovej výške 359,8 milióna eur. Štát preplatí žiadateľom za mesiace august a september tohto roka 80 % z rozdielu ceny plynu a elektriny, ktorú firmy zaplatili nad stanovený strop. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informoval minister hospodárstva Karel Hirman.

Podniky môžu požiadať štát o pomoc s cenami energií, vláda na to vyčlení stovky miliónov eur
TASR - Martin Baumann

"Spúšťame dnes schému pomoci prakticky pre všetky podnikateľské subjekty, ktoré vykonávajú hospodársku činnosť," uviedol Hirman. Spresnil, že august a september vybral rezort na preplatenie časti nákladov na energie preto, lebo vtedy bol ceny najvyššie a zároveň už sú uzatvorené fakturácie zo strany dodávateľov.

Strop na cenu plynu stanovila vláda na 99 eur za magawatthodinu (MWh) a pri elektrine je to 199 eur/MWh. Hirman dodal, že výzva je pripravená tak, aby nezaťažovala podnikateľov zbytočnou byrokraciou. Najnižšia suma, ktorú rezort preplatí, je 50 eur a najvyššia 500 000 eur. Výzva sa vzťahuje na všetky sektory podnikania okrem úverových a financných inštitúcií. Podnikatelia môžu o peniaze požiadať do 22. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok