Západ musí podľa šéfa NATO lepšie a spoločne chrániť podmorskú infraštruktúru

ta3 čtk
1.12.2022 18:36

Sabotáže na plynovodoch Nord Stream ukázali, že Západ musí lepšie chrániť svoju podmorskú infraštruktúru, a to aj v spolupráci so Severoatlantickou alianciou. Dnes to po rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vyhlásil šéf NATO Jens Stoltenberg. Uvítal tak stredajší návrh kancelára Scholza a nórskeho premiéra Jonasa Gahra Störeho, aby v rámci NATO vzniklo koordinačné centrum na ostrahu podmorského vedenia. Stoltenberg tiež varoval pred víťazstvom Ruska vo vojne na Ukrajine, pretože by to len povzbudilo mocenské ambície ďalších autokratických režimov.

NATO Stoltenberg 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Európa platí za podporu Ukrajiny vysokú cenu, zdraželi potraviny a zvýšili sa ceny energií," povedal Stoltenberg. "Ukrajinci ale platia svojimi životmi a víťazstvo (ruského prezidenta Vladimíra) Putina by len povzbudilo ďalších autoritárov, svet by tak rozhodne nebol bezpečnejší," dodal.

Scholz uistil, že Nemecko je pripravené brániť svojich spojencov v NATO a že jedným z krokov, ako bezpečnosť aliancie posilniť, je vybudovanie európskeho systému protivzdušnej obrany. Tento projekt kancelár navrhol v auguste pri prejave na Univerzite Karlovej v Prahe. Scholz je rád, že záujem o účasť zatiaľ vyslovilo vedľa Nemecka ďalších 14 krajín. Jednou z nich je aj Česko.

Zamerať sa ale Európa musí nielen na ochranu neba, ale aj podmorskej infraštruktúry. "Ako citlivá táto infraštruktúra je, to nám ukázali sabotáže na plynovodoch Nord Stream," povedal. "Preto na jej ochranu potrebujeme v rámci Severoatlantickej aliancie koordinačné centrum," uviedol. Stoltenberg vyhlásil, že návrh víta. "Musíme robiť viac," povedal s tým, že ostraha na úrovni jednotlivých štátov nestačí.

Témou tlačovej konferencie bolo aj možné odovzdanie systémov protivzdušnej obrany Patriot Ukrajine. Berlín pôvodne ponúkol, že by svoje Patrioty rozmiestnil v Poľsku, ale poľský minister obrany Mariusz Blaszczak navrhol, aby systémy získala Ukrajina čeliaca ruským raketovým útokom.

Podľa Stoltenberga je príliš skoro robiť v tejto veci závery. Povedal, že nejde len o dodanie systémov, ale predovšetkým o zaistenie ich funkčnosti. Spomenul tiež, že Nemecko s protivzdušnou obranou Ukrajine pomáha, pretože Kyjev dostal od Berlína moderné systémy IRIS-T SLM, ktoré vo výzbroji zatiaľ nemá ani nemecká armáda.

Stoltenberg je v Berlíne od stredy, kedy pre neho a nórskeho premiéra Störeho kancelár usporiadal večeru. Dnes Stoltenberg predniesol na Berlínskej bezpečnostnej konferencii prejav, v ktorom vyhlásil, že Európa aj svet potrebujú silnú nemeckú armádu. Popoludní potom šéf NATO rokoval s nemeckou ministerkou obrany Christine Lambrechtovou okrem iného o úlohe Nemecka v posilnení bezpečnosti východných členov aliancie. Nemecko je aktívne okrem iného v Pobaltí a tiež pomáha so svojimi Patriotami chrániť vzdušný priestor Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok