Rusko a Ukrajina si vymenili stovku vojnových zajatcov

ta3 čtk
1.12.2022 16:26

Rusko a Ukrajina si opäť vymenili vojnových zajatcov, a to po päťdesiatke zajatcov z oboch strán. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany a šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

ONLINE:
TASR/AP

"Uskutočnili sme ďalšiu veľkú výmenu zajatcov. Oslobodili sme 50 obrancov Ukrajiny. Vraciame (do vlasti) obrancu Mariupolu a (ocelární) Azovstal, vraciame zajatcov, ktorí boli v Olenivke (v Donbase), ranených, a to hlavne v bojoch na doneckom, luhan a záporožskom úseku frontu," napísal kancelár Jermak. Výmena zajatcov sa odohrala dnes.

"Výsledkom vyjednávania je to, že sa z územia ovládaného kyjevským režimom vrátilo 50 ruských vojakov, ktorí boli v zajatí smrteľne ohrození," tvrdí ruské ministerstvo. Vojenské transportné lietadlá teraz oslobodených vojakov prepravia do Moskvy, kde sa budú zotavovať v zariadeniach ministerstva. Všetci dostávajú potrebnú zdravotnú a psychologickú pomoc, dodalo.

Minulý mesiac Moskva oficiálne informovala o oslobodení deviatich, 50 a 35 zajatých ruských vojakov, pripomenula agentúra Interfax. Predchádzajúca výmena sa odohrala na konci novembra, kedy ukrajinská prezidentská kancelária informovala o 12 oslobodených zajatcoch, medzi ktorými boli aj obrancovia Mariupolu, černobyľskej jadrovej elektrárne a Hadieho ostrova a traja civilisti. Moskva vtedy informovala o prepustení deviatich ruských vojakov z ukrajinského zajatia.

V polovici novembra šéfka misie OSN monitorujúca humanitárnu situáciu na Ukrajine Matilda Bognerová uviedla, že Rusko aj Ukrajina mučili vojnových zajatcov, vrátane šokov elektrickým prúdom a núteného vyzliekania. Vyhlásenie je založené na svedectve 159 mužov a žien zajatých Ruskom a 175 mužov zajatých ukrajinskou stranou, uviedli agentúry. "Zákaz mučenia a zlého zaobchádzania je absolútna, a to tiež a najmä v čase ozbrojeného konfliktu," zdôraznila Bognerová.

Z vojnových zajatcov držaných ruskými silami prevažná väčšina Ukrajincov, s ktorými zástupcovia misie OSN hovorili, povedala, že boli za internácie denne mučení a bolo s nimi zle zaobchádzané, uviedla Bognerová. Rusi ich bezprostredne po zajatí bili, prevážali ich v preplnených nákladných autách alebo autobusoch, niekedy aj viac ako deň nemali prístup k vode alebo toaletám.

Podľa jej správy iba ukrajinská strana umožnila pracovníkom misie OSN prístup k zajatým vojakom v súlade s medzinárodným právom. S ukrajinskými vojakmi väznenými Ruskom hovorili členovia misie OSN až po ich prepustení z ruského zajatia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok