Rusko zamestnáva protivzdušnú obranu Ukrajiny raketami bez nálože, tvrdí Kyjev

ta3 čtk
1.12.2022 16:00

Rusko sa snaží vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu vypúšťaním starších rakiet typu Ch-55, ktoré sú bez výbušnej hlavice. Moderné strely potom útočia na kritickú infraštruktúru, uviedol dnes podľa agentúry Unian ukrajinský generálny štáb.

Ukrajina_Zelenskyj
TASR/AP

Mykola Danyljuk z vedeckého oddelenia generálneho štábu ukrajinskej armády povedal, že v Chmelnyckej a Ľvovskej oblasti boli nájdené trosky striel Ch-55, ktoré ruská armáda až do novembra pri útokoch na Ukrajinu nepoužívala. Ani jedna zo striel nebola vybavená výbušnou hlavicou, škody však vznikli prostým nárazom a vznietením nespotrebovaného paliva.

Riadená strela Ch-55 bola vyvinutá v 70. rokoch v bývalom Sovietskom zväze primárne k úderom na strategické ciele, je schopná niesť jadrovú hlavicu. Odpaľovaná je z lietadiel, k cieľu prilieta v extrémne malej výške podzvukovou rýchlosťou a dokáže sa vyhýbať terénu.

"Zámerné odpaľovanie týchto rakiet má za cieľ odviesť pozornosť ukrajinského systému protivzdušnej obrany a vyčerpať ho. Moderné ruské rakety Ch-101 a 3M14 Kaliber sa súčasne zameriavajú na objekty kritickej infraštruktúry a obytnej oblasti, čo môže výrazne zvýšiť účinnosť ich použitia," uviedol Danyljuk. Podľa neho môže využívanie striel Ch-55 tiež poukazovať na vyčerpanie ruských zásob moderných riadených striel.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne vykonávať vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu. Kyjev intenzívne vyzýva svojich západných spojencov, aby mu dodali systémy protivzdušnej obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok